Nederlands Bonsai Show 2022 - zaterdag 17 september - Leersum

De Nederlands Bonsai Show stond in het teken van het 50 jarig jubileum van de Nederlands Bonsai Vereniging.

De evenementen locatie werd op de vrijdag voorbereid door een uitstekende samenwerking tussen de verenigingen. De BV Midden Nederland leverde materialen om de stellingen op te zetten,  coördineerde de activiteiten volgens draaiboek en alle vrijwilligers van de verschillende BV’s staken de handen uit de mouwen, zodat binnen 4 uur de zaal gereed was om de bonsai te plaatsen.

Van de aangesloten verenigingen waren 3 kandidaten afgevaardigd om op zaterdag ochtend te strijden voor de eervolle titel “New Talent”. 

Voor Zuid Holland deed Silvia Wagtendonk mee, voor Apeldoorn was Tino van Beek afgevaardigd en namens Midden Nederland deed Steven Rouvoet mee. Alle drie ontvingen een Chinese jeneverbes van hoge kwaliteit (gedoneerd door Bonsai Plaza). De jury oordeelde na 3 uur hard werken dat Steven Rouvoet de New Talent 2022 is geworden en Nederland zal vertegenwoordigen bij de eerstvolgende Europese Bonsai Association event.

De verenigingen hadden  voorts bonsai opstellingen smaakvol ingericht.

Twee speciale Tokonomas waren ingericht voor de met een verhaal erachter. Een QR code leidde naar het Verhaal Achter de Boom, Pinus pentaphylla en een Larix decidua.

Uitstekende bonsai waren genomineerd:  

Loofbomen van Jacqueline Kattenkamp, Edwin Koppers, Silvia van Wagtendonk en Rijn Becude.

Naaldbomen van Frank Oosthoek, Wim Janssen en Edwin Koppers.

De jury van Keurmeesters oordeelde uiteindelijk dat er prijzen werden uitgereikt voor 

  • Beste Naaldboom : Pinus parviflora van Nancy Vaele
  • Beste Loofboom: Buxus sempervirens van Michal Mokry
  • Beste Shohin: Mame opstelling van Nol van der Linden
  • Publieksprijs: ook de prijs van het publiek ging naar de Mame opstelling van Nol van der Linden

Zij ontvingen een prachtig gedraaid houten bokaaltje, gedraaid door Stef Meijering (lid van BV Apeldoorn). 

In de middag kon het publiek smullen van een demo onder leiding van Bruno Wijman, in samenwerking met Rijn Becude, Michal Mokry en Frank Oosthoek. Een oude Pinus sylvestris, met oorspong Noorwegen, werd in 3 uur getransformeerd van pre-bonsai naar bonsai. Selectie van takken, gevolgd door bedrading en zetting van het loof. Elke stap werd toegelicht en nader besproken, zodat het publiek smulde van deze demo, en tevens veel kennis opdeed.

In de sporthal beneden in de Binder in Leersum waren vele handelaren aanwezig. Menig bonsailiefhebber kon toeslaan voor bomen, bonsai, potten, gereedschappen en zo meer.

Het was een prachtige dag, waar bonsai liefhebbers volop konden genieten en het bonsai netwerk konden uitbreiden.

De dag werd mede mogelijk gemaakt door donaties en diensten van de firma’s Bonsai Plaza, Lodder en Nobilis, door Corrie Mudde en door Manon Jamin.

Tekst: Anita van der Wal – Zuurbier

Sfeerimpressie met foto’s van Stef de Graauw.

Zie voor een video van Stef onder Nieuws