Satsuki Kalender

Een volledig jaaroverzicht volgens Masayasu Nishiyama (Mack) en Leen.

Ook toepasbaar op veel bladverliezende bomen.

Grondbeginselen voor het houden van Satsuki bomen in Nederland.

De originele plaats waar Satsuki bomen in de natuur groeien is in West Japan in het Chubu district.

Ik leef en woon in het Chubu district en ik kan de oorspronkelijke Satsuki bloemen zien op de oevers van de rivier de Miya die door de stad Ise stroomt en op de vele oevers van de zijriviertjes.

Zij houden van water en zijn sterk in hun natuurlijke omgeving omdat zij groeien in de spleten van de rotsen op de oevers, maar ze groeien niet in de grond die vaak heel lang bevroren blijft in de winter maar zij groeien in de bovenste grondlaag dicht aan het oppervlak. Dit zijn de beste omstandigheden voor een Satsuki boom.

Maar de Japanners hebben gezorgd voor veel nieuwe variëteiten door het kruisen en kweken van nieuwe soorten. Tegenwoordig hebben we vele variëteiten ( men denkt wel ongeveer drieduizend soorten). Daarom zijn sommige soorten sterker en sommige zwakker dan de oer soorten. Zeker is dat we heel veel prachtige bloemen hebben.

Echter in Nederland groeien Satsuki’s onder andere omstandigheden dan hier in Japan: de zomer en herfst zijn korter dan in Japan en de maximum temperatuur is veel lager in het voorjaar, zomer en herfst dan in Japan. En alhoewel ze van regen houden, houden ze ook van zon. En in de zomer met zijn hoge temperaturen en luchtvochtigheid maakt een Satsuki veel bloemknoppen aan. Bij het ontbreken van die condities moeten Nederlanders andere manieren vinden om Satsuki’s te laten groeien rekening houdend met het Nederlandse weer.

Basis condities zijn als volgt:

 1. Veel zonneschijn en vocht in het voorjaar, zomer en herfst om de Satsuki bomen sterk, groot en gezond te laten groeien.
 2. Draai de potten elke 10 dagen zodat alle bladeren gelijkmatig zonneschijn krijgen en plaats een pot nooit onder een boom of struik.
 3. Geef je Satsuki water als de grond droog is. Een hulpmiddel is om het gewicht van een pot met boom te weten gewoon door hem op te tillen en als je hem daarna weer eens optilt dan voel je vanzelf of hij droog is of nog nat. Satsuki’s houden niet echt van natte voeten.
 4. Als het langdurig regent kan je ze tijdelijk op een droge plek zetten, onder een afdak of tuinhuis of kas. Alternatief om de pot schuin te zetten door aan één kant een steentje of stokje onder de pot te plaatsen.
 5. Let op insecten en ziekteverschijnselen.
 6. Aangezien de temperatuur in de Hollandse zomer niet erg hoog is lijkt het alsof er niet veel insecten en ziekten zijn maar toch moet je daar erg voorzichtig mee zijn. Als bijvoorbeeld de hele jonge bloemknoppen maar een heel klein beetje aangevreten worden aan het eind van de zomer dan heb je een probleem want de bloemen zullen ongelijkmatig bloeien met een kartel langs de rand(wat bijna natuurlijk aandoet) maar toch niet soort echt is. Het is daarom belangrijk om insecticiden te spuiten in de zomer en herfst omdat de bloemknoppen aan het eind van de zomer gevormd worden.
 7. Kijk elke dag even naar je Satsuki boom en wellicht bemerk je een ziekte of ander verschijnsel. Als je iets vind kan je in het begin stadium er makkelijk iets aan doen.
 8. Aan te bevelen is om elke veertien dagen te spuiten. Als je nog geen jonge knoppen ziet dan eenmaal in de maand beginnend aan het eind van het voorjaar, door de zomer en vroege herfst heen.
 9. Bemesten met organische meststof na de bloeitijd.
 10. Daar de temperaturen in Holland niet erg hoog zijn zullen de bomen niet heel veel bladeren en lange scheuten geven. Dat betekent ook dat er minder hard aan de mest getrokken wordt uit de grond en de bladeren en scheuten klein en kort blijven. Snoei daarom niet te drastisch na de bloeitijd: laat zeker twee blaadjes staan aan elke scheut. Als je te sterk snoeit en veel mest en water geeft zullen de fijne wortels gaan rotten.
 11. Als je ze samengestelde meststof geeft zal de boom zwak worden of dood gaan. Het is veilig om meststof te geven in de vorm van Biogold of Abricas bal. Met regelmaat bladbemesting toepassen met visemulsie, hoeveelheid volgens de verpakking.

Geef nooit bladmest als de zon schijnt, de beste tijd is vlak voor zonsondergang.

 1. Blijf doorgaan met het geven van kleine hoeveelheden mest aan jonge bomen vanaf het voorjaar tot halverwege de herfst, doe dat elke maand. Mest in een bal blijft ongeveer 4 a 6 weken effectief.
 2. De boom stijlen en vormen gedurende de rustperiode.
 3. Hoewel Satsuki bomen hard en stug zijn in hun rustperiode is de winter toch de beste tijd om de boom te vormen, voorjaarsbladeren zijn afgevallen en je kunt het silhouet van de boom beter zien.
 4. De bast van de boom zul je nauwelijks beschadigen want die is hard geworden.
 5. Snoei niet te ver terug, laat minstens twee blaadjes zitten om de boom sterk te houden.
 6. Als je echt een goede Satsuki wilt maken, modelleer hem dan volgens een voorbeeld of maak een goede tekening op papier voor je hem begint te stijlen.
 7. Verpotten van Satsuki’s
 8. Je moet een Satsuki elke vier jaar verpotten als de grond in de pot hard geworden is en het water niet snel meer wegzakt. Dit verpotten is één van de belangrijkste werkzaamheden als je je Satsuki’s lang in leven wilt houden. Zelfs als er vier jaar voorbij zijn en de grond nog niet hard aandoet moet er verpot worden want het betekent dat de plant dan niet gezond meer is omdat er teveel wortels zijn en ze niet voldoende water meer op kunnen nemen. De boom leeft nog een paar jaar en gaat dan simpelweg dood.
 9. Je kunt in de winter of vroege voorjaar verpotten maar dan wel wat beschermd wegzetten onder een afdak of kas omdat de wortels nog niet echt actief zijn.
 10. Je kunt ook in het late voorjaar verpotten, je kunt dan snoeien en alle bloemknoppen verwijderen. Ook kun je zo mogelijk veel fijne wortels behouden en vier/vijfde van de bloemknoppen weghalen zodat je toch nog van wat bloemen later kunt genieten.
 11. Bescherm je Satsuki tegen barre weersomstandigheden.
 12. Als ze altijd in de wind staan kun je ze beter een andere plek geven of bescherming er om heen doen omdat de pot en grond te snel zal uitdrogen.
 13. Het is verstandig om de pot met draad of touw vast te zetten aan de plank of tafel waar hij op staat.
 14. Kijk uit voor late vorst in het voorjaar en veel sneeuw in de winter, bescherm ze daar tegen.
 15. Let op dat de grond niet te lang erg nat blijft bij langdurige regen periodes.

GEMIDDELDE TEMPERATUREN EN EXTREMEN GEMETEN PERIODE 1981-2010 (gegevens van het KNMI)

A= Gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius

B= Gemiddelde laagste temperatuur in graden Celsius

C= Gemiddelde temperatuur in graden Celsius

D= Gemiddelde neerslag in mm

E= Gemiddelde aantal uren zonneschijn

JANUARI: A=5,6, B=0,3, C=3,1, D=69,6, E=62,3

Te oordelen naar de weersomstandigheden in Nederland is dit een periode van rust voor de Satsuki bomen. Zet alle bonsai bomen in de volle zon, dit om asymmetrische ontwikkeling van kroon en wortels te voorkomen. Aangezien de zon ’s winters weinig kracht heeft, hebben ze aanzienlijk minder water nodig.

Maak een plan voor verpotten in de komende 2/3 maanden .

Mix en zeef de gortdroge ingrediënten/grondmengsels en sla die de komende paar maanden droog op zodat u direct klaar ben om te verpotten. (Verwerkt makkelijker met verpotten als het droog is).

Metsuki. (uitdunnen) U kunt nu bedraden, maar dikkere takken zijn stijf en broos. Dun nieuwe groei zodanig uit dat de bloemen elkaar niet verdringen in mei /juni. Dek alle wonden af met de juiste wondpasta (dat blauwe goedje van Mack) voor Azalea, met daaroverheen de welbekend Cutpaste) voor grote wonden. Gebruikt géén jinvloeistof op Satsuki bonsai bomen.

Inspecteer uw schalen en vul zo nodig aan of vervang.

Als je bomen in een winterberging/kas heeft staan zorg voor voldoende ventilatie om ziekten(schimmels) en plagen geen/minder kans te geven.

Let op bij zonneschijn dat de temperatuur in de kas niet te hoog oploopt.

Als de grond in een pot op een buiten plaats volledig bevroren blijft gedurende twee of drie dagen dan moet je de verpotte boom niet daar neerzetten. Ook als de grond in een pot volledig bevroren is in de ochtend maar smelt gedurende de middag dan kun je de boom daar gerust neerzetten. Ook als je geen afdak of tuinkas hebt en je hebt een te zware boom om zomaar te verplaatsen en je weet dat het matig gaat vriezen kun je de boom met een (hand)doek, noppenfolie of iets anders bedekken. Oudere bomen kunnen meer vorst verdragen dan jonge boompjes.

Waar de boom ook staat het is belangrijk om ze ongeveer elke week water te geven als de grond tenminste droog is. Weeg de pot met boom in je handen om te weten of ie droog is. Bedenk dat gedurende de zomer en gedurende de winter de meeste bonsai bomen doodgaan!

Bescherm de bomen tegen sterke oosten winden om uitdrogen te voorkomen.

Valt er veel sneeuw, verwijder die dan om te voorkomen dat de takken breken.

Er hoeft niet gesproeid en gemest te worden. Bestrijding is niet nodig, de temperatuur is dan nog te laag en zijn insecten niet actief.

FEBRUARI: A=6,4, B=0,2, C=3,3, D=55,8, E=85,7

Alles van Januari is ook van toepassing op Februari.

Bij een zachte winter zijn de eerste tekenen van groei al zichtbaar, zorg bij vorst voor bescherming. (Eind dec. 2015 al nieuwe scheutvorming gezien) abnormaal.

Satsuke verhaal 1

Satsuki groei in december 2015

Let op insecten en schimmels: luis wordt actief in een warmere periode, zeker in de kas.

Accent planten: scheuren van bamboepollen, grassen, zeggen, meerjarige kruidachtige, etc.

MAART: A=10,0, B=2,3, C=6,2, D=66,8, E=121,6

Rond de bloemknoppen groeien nu 2 tot 5 nieuwe scheuten.

Als je de Satsuki bomen onder een afdak of tuinkas had staan kunnen ze nu gewoon buiten op de bonsai planken gezet worden, behalve als je weet dat het nog flink gaat vriezen, bedek ze dan met doeken. Satsuki bomen zijn erg sterk op een enkele variëteit na.

Draai de bomen nu 2 x per maand om een gelijkmatige groei te bevorderen van zowel de wortels als de hele boom.

Geef ze elke 4 – 5 dagen water, alleen als de grond droog is. Til de pot op om hem te wegen, zo wen je er aan hoeveel het gewicht van de pot behoort te zijn.

Je kunt nu beginnen om ze een halve portie mest te geven om zodoende de knoppen te gaan activeren voordat de wortels echt gaan groeien en actief worden. Hou in de gaten wanneer een en ander actief wordt, als de kleur van de bladeren groener gaat worden dan betekent het dat de boom al actief was. Leg enkele mestballen langs de rand en in de hoeken van de schaal, nog niet te veel.(Biogold of Abricas) Voorzichtige start met bladbemesting (Visemulsie) als de temperatuur stijgt tot boven de 12 graden. Bladbemesting variëren bij een cascade, b.v. de top 3 keer, het midden 2 keer en de bovenste driehoek 1 keer nevelen met bladmest. Plaats diepe cascadepotten aan het begin van de maand enkele dagen in een bak/schaal ( met de halve diepte van die pot ) met vloeibare mest zodat de wortels de mest goed kunnen opnemen in deze diepe pot.

Dit is de beste maand om te verpotten. Als de grond in de pot nog niet hard was en je nog niet veel fijne wortels hebt verwijderd dan kun je verpotten zonder de wortels uit te spoelen, laat ongeveer één vijfde van de bloemknoppen staan zodat je later de boom nog kunt zien bloeien. Als de grond hard is dan snoeien en knoppen verwijderen en de wortels grondig uitspoelen.(naar het voorbeeld van Mack)

Na het verpotten of als u bomen om andere redenen verzwakt zijn is Rainbow de ideale opkikker, of na het uitwassen van de wortels zet u boom in een oplossing met Superdrive en laat het 15 minuten inwerken.

Rainbow.

Hoewel je de boom nu gewoon buiten kunt houden is het verstandig om als het koud wordt de grond te bedekken met wat doeken om te vermijden dat de grond bevriest. Beter nog is om sphagnum over de grond te spreiden. Het is niet nodig om bestrijdingsmiddelen te gebruiken omdat er geen nieuwe blaadjes zijn.

Regel uw automatische watergift systeem goed af vóór de lente.

Bij twijfel aan schimmel of wortelrot uw schaal een halfuur dompelen in een oplossing van Finesse, Aliette W G of Fenomenal. Schrijver doet het altijd uit voorzorg elk voorjaar.

Gebruik Lysol™ om uw gereedschap schoon te maken als u een infectie verwacht of als u al geïnfecteerd gereedschap heeft (10 % in water), alcohol of maak het gereedschap schoon met een blokje Creanmate.

Rainbow
Rainbow Creanmate

Controleer op luisaanvallen op de knoppen en bladeren en bestrijdt het met Admire of Duoflor.

Pas Admire of Decis toe, als u bij een controle trips en andere zuigende insecten hebt aangetroffen.

APRIL: A=14,0, B=4,1, C=9,2, D=42,3, E=173,6

Begin april zul je veel nieuwe scheuten naast de bloemknoppen gaan zien.

Verwijder deze scheuten die bloemknoppen uit het licht houden, uitbreken. Verwijder een te veel aan bloemknoppen die elkaar in de weg zitten. Ook ongewenste scheuten verwijderen.

Draai de bomen 2 maal per maand.

Als er dan nog vorst komt bedek de bomen dan of zet ze beschut weg.

Geef ze elke twee dagen wat water als de grond droog is. Geef ze ook mestbollen tot ongeveer een maand voor ze gaan bloeien.

Blijf bladbemesting geven. Bladbemesting bij cascades: Zie maart.

Besproei ze ook met bestrijdingsmiddelen tegen insecten en schimmel, niet alleen de boom maar de hele pot en herhaal dat als er een paar nieuwe blaadjes bijgekomen zijn.

Je kunt ook in april nog verpotten maar was dan wel de wortels uit en pas snoei toe en verwijder alle bloemknoppen en omdat de zomer kort is in Nederland en er in de herfst weinig groei zal zijn, hou altijd minstens twee blaadjes over op een tak(je).

Nu dat knoppen op loofbomen beginnen te zwellen is het tijd om hen te verpotten. Naaldbomen kunnen het best later in laat-april of mei verpot worden als ze beginnen uit te lopen.

Gebruik Admire of Duoflor tegen luizen, Admire of Decis of andere synthetische middelen tegen trips en andere zuigende insecten. Verwijdert schotels en andere mechanische bevloeiing systemen om te voorkomen dat bestrijdingsmiddelen zich daar verzamelen. Geeft die middelen niet als regen wordt verwacht; de werkzame stoffen zouden worden weg gespoeld. Sproei niet als de zon schijnt. Gebruikt uit voorzorg Teldor of Microsulfo of Captan tegen bloemsmet (Botrytis) bij vroegbloeiende soorten (Azalea japonica).

MEI: A=18,0, B=7,8, C=13,1, D=61,9, E=193,9

De bomen zullen nu veel nieuwe blaadjes hebben, als er nog vorst verwacht wordt, bescherm ze dan door weg te zetten of te bedekken.

De bloemknoppen beginnen te zwellen.

Verwijder de nieuwe scheuten die nog steeds naast de bloemknoppen staan(dieven) doe dit door terug te knikken en dan uittrekken.

Maak de bomen klaar voor een bloemenshow. Knip ze hier en daar wat bij en werk het mos op de grond bij, doe dat ver genoeg van te voren want als je dat de dag voor de show doet zal het mos er niet verfijnd uitzien.

Als de knoppen gaan kleuren zet u boom op een koele plaats in de schaduw zodat u langer kan genieten van de kleurenpracht. Tip als u uw boom op een tentoonstelling wil zetten: zet u boom op een donkere koele plek met schaduw als hij te vroeg gaat bloeien, maar geef hem een warme en zonnige plak(bij koel weer zelfs binnenshuis)om de bloei te versnellen.

Draai de pot elke week zodat elke kant voldoende zonneschijn krijgt en je ook een gelijkmatige bloei krijgt. Blijf dit doen totdat de inmiddels gekleurde blaadjes gaan vallen. Dit draaien is een van de belangrijkste karweitjes om te doen.

Haal alle mest resten weg voordat de bloemknoppen groot zijn. Als je dat niet doet kan je niet erg lang van de bloemen genieten en verdwijnt de mooie witte kleur van de kelk van de bloem (sokojiro) al heel snel zoals bij de soorten Yata no kagami, Kogetsu, Matsukagami, Yama no hikari enz.

Als je echter jonge Satsuki (Sapling) bomen hebt dan is het beter om kleine hoeveelheden mest te blijven geven elke maand tot in September.

Geef je bomen elke ochtend water en maak ook de bladeren nat, dit laatste niet doen als de boom in volle bloei staat, geef dan alleen water op de grond. Als je weet dat het gaat regenen dan is het beter om de bomen tijdelijk onder een afdak te plaatsen.

Spuit elke twee weken wat insecticide en anti schimmel. Als de bloeitijd er aan komt dan een korte tien dagen niet spuiten. Het is wel een goed idee als je een lijst maakt voor jezelf van insecticiden en andere middelen die je gebruikt zodat je ze kunt afwisselen bij het spuiten en niet steeds hetzelfde middel gebruiken dit omdat sommige insecten resistent kunnen zijn tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen.

Als je bestrijdingsmiddelen over de bloemen spuit zullen ze lelijke plekjes krijgen dus vermijdt dat.

Als je last van schimmeldraden over je bloemen krijgt dan moet je die verwijderen en verbranden, daarna met speciale middelen bestrijden. Als je dat niet doet zullen spoedig alle bloemen aangetast zijn. Vermijd daarom dat bloemen nat gegoten worden of in de regen komen te staan.

Markeer takken met bloemen die de gewenste kleur hebben voor te stekken.

JUNI: A=20,4, B=10,5, C=15,6, D=65,6, E=207,2

Dit is de beste tijd voor je Satsuki’s. Er zijn nu heel veel bloemen. Ga ook bij anderen kijken hoe daar de Satsuki’s bloeien of ga naar een show om alle verschillende soorten te kunnen bewonderen. Je kunt dan gelijk vragen hoe zij met hun bomen omgaan.

Als je je eigen bloeiende bomen een viertal dagen binnen wilt bewonderen zet ze dan wel elke nacht buiten. Zet ze niet te veel dagen binnen want de bloemkwaliteit gaat dan snel achteruit.

Als het goed is geef ze dan veel water behalve de zwakke bomen, daar voorzichtig mee zijn, maar geen water over de bloemen laten gaan ook om ziektes en schimmel te vermijden. Geef alleen op de grond water.

Verwijder na de bloeitijd de verwelkte bloemen zo snel mogelijk, anders veranderen die in zaad en nemen dan teveel energie van de plant weg.

Wanneer 80% van de bloemen is uitgebloeid deze verwijder met vruchtbeginsel en al, plus de resterend knoppen.

Snoei en verpot Satsuki eventueel na de bloei.

Als je maar een paar bomen hebt dan is het verstandig om direct na de bloei ook de takken terug te snoeien, hou wel minstens twee blaadjes aan de takjes zitten. Omdat de temperatuur in Holland niet erg hoog is zal de groei niet erg sterk meer zijn.

Geef ze na de bloei weer mestballen of de welbekende Rhododendron mest van DCM.

Sproei een of twee soorten bestrijdingsmiddelen na de bloei (en dus na het snoeiwerk) en herhaal dat een kleine twee weken later.

Als je mieren ziet lopen zijn er insecten.

JULI: A=22,8, B=12,8, C=17,9, D=81,1, E=206

Als het weer goed blijft geef ze dan veel water behalve de wat zwakkere planten, doe dat elke ochtend zodat ze goed kunnen groeien. Maar regent het veel of als het lang bewolkt is, weeg dan de pot met je handen om te weten dat ze niet te nat worden.

Tot ongeveer half juli kan u nog lange scheuten snoeien.

Vooral in de zomer en in de winter sterven de meeste planten vaak door gebrek aan water, dus wees daar alert op.

Geef geen mest behalve de jonge bomen als dat nog niet in juni gebeurd is. Als je mieren ziet lopen zijn er insecten.

Bij zeer warme dagen zorg dat uw schaal niet te warm wordt als de zon er op schijnt. Water nevelen bij grote hitte, zowel boom als schaal.

AUGUSTUS: A=22,6, B=12,3, C=17,5, D=72,9, E=187,7

Water geven doet u zoals in juli aangegeven.

Besproeit het blad in de namiddag/avond om de bladkleur mooi groen te houden en om het blad te behouden.

Draai de bomen 2 x deze maand .

Hervat de bemesting als de bloemknoppen voor het volgende jaar zich gezet hebben. (U kunt dat opsporen door te knijpen in de uiteinden van de topjes; u voelt de verdikking/verharding).

Spuit elke twee weken insecticide en anti schimmel. Geef veel mest behalve aan de zwakke planten en de verpotte planten. Nog steeds bladbemesting. Het eind van Augustus en ook september is de beste tijd voor een gezonde groei. Na deze tijd is de groei er uit en moet er weinig mest meer gegeven worden.

De weersomstandigheden worden dan dusdanig dat je ze zo veel mogelijk in de zon houdt. Gezonde planten worden in de zomer gemaakt.

Bij zeer warme dagen zorg dat u schaal niet te warm wordt als de zon er op schijnt. Water nevelen bij grote hitte, zowel boom als schaal.

Blijf opletten voor vretende insecten.

Bedrading kan ingroeien

SEPTEMBER: A=19,1, B=9,9, C=14,5, D=78,1, E=138,3

Nieuwe bloemknoppen zijn nu zichtbaar voor het komende jaar.

De groei neemt af plus de water behoefte. Blijf de boom 2 x per maand draaien.

Als er nog veel zon is geef ze dan ook nog veel water. Alhoewel de neerslag in september laag is geldt dat ook voor de temperaturen. Daarom altijd de pot controleren (wegen met de handen) of ze wel water nodig hebben. Geef ze na het midden van september geen mest meer omdat ze de voedingsstoffen in oktober niet meer opnemen. Voor de jonge planten geldt dat ze halve porties mest krijgen.

Eind van de maand starten met een stikstof arme mest.

Let op voor bladrollers; zijn ze gevonden, spuit dan met Decis of Pyrethrum.

Koolbladroller.

De koolbladroller is een nachtvlinder uit de familie Tortricidae, de bladrollers. De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 16 en 22 millimeter. De soort overwintert als ei. Het diertje komt verspreid over Europa voor. Bekijk op wikipedia de koolbladroller, wetenschappelijke naam: Clepsis spectrana > KOOLBLADROLLER

Bladroller Nachtvlinder

Let op dat het draad niet ingroeit .

Niet meer bedraden of snoeien.

Spuit bestrijdingsmiddelen nog steeds elke twee weken.

OKTOBER: A=14,6, B=6,9, C=10,7, D=82,8, E=112,9

Water geven als in september. Spuit nog een keer wat bestrijdingsmiddelen, ook op de grond daarna hoeft het niet meer. De maximum en de laagste temperatuur zijn zo laag dat insecten en schimmels niet meer actief zijn.

Verwijder alle restanten mest rond het midden van de maand. Als je dat laat liggen dan worden de bladeren niet snel genoeg rood of geel.

Kan nog wel wat stikstofarme mest geven maar niet te veel.

Bedraden is mogelijk.

NOVEMBER: A=9,6, B=3,6, C=6,7, D=79,8, E=63,0

Houdt u rekening met de veranderende stand van de zon en geeft u uw Satsuki en andere bomen zo veel mogelijk zonlicht.

Geef ze elke drie vier dagen water, alleen als de grond droog is. Vermijd dat de grond in de potten erg nat wordt.

Draaien van uw boom 1 maal per maand is nu genoeg.

Als je de bomen onder het afdak of in je tuinkas zet tegen het eind van november spuit dan nog een keer wat bestrijdingsmiddel om te voorkomen dat die insecten meegebracht worden naar de overwinter plaats, dit is alleen een veiligheidsmaatregel. Zet u bomen niet te snel binnen, liever buiten laten tot het meer dan -5  gaat vriezen.

Verwarm de winterplek niet omdat de bomen in hun winterslaap moeten komen.

Als de voorjaarsbladeren er af vallen dan kun je de boom goed bekijken en eventueel stijlen of herstijlen maar hou ze in de overwinterplaats. Verwijder afgevallen blad dit voorkomt schimmels. Je kunt ze eventueel best een dag mee naar binnen nemen om van de mooie vormen te kunnen genieten. Dit alles mag ook in december gedaan worden.

Als je al van tevoren weet dat de grond in de potten op de buitenplanken volledig zal gaan bevriezen dan is het goed om de grond met doeken af te dekken omdat de grond waarschijnlijk niet meer volledig zal ontdooien overdag. De bomen kunnen dus wel gerust buiten staan omdat de meeste soorten goed winterhard zijn(op een enkele soort na).

Bedraden mogelijk.

DECEMBER: A=6,1, B=1,0, C=3,7 ,D=75,8, E=49,3

Verwijder de afgevallen bladeren en het eventuele onkruid zodat de plant er netjes uit ziet. Bladeren die tijdens de zomer gevormd zijn laten verkleuring zien en vallen af. Geen zorgen, een normaal natuurverschijnsel.

Geef ze eenmaal in de week water, alleen als de grond droog is(wegen!).

Als je bomen binnenhaalt om op een tafel te zetten om ze bij te snoeien zorg dan dat de temperatuur niet te hoog is als je ze daar een enkele dag houdt. Anders bestaat de kans dat ze de volgende zomer dood gaan.

Je kunt de bomen vormen of herstijlen, verpotten(na de wortels gewassen te hebben), zet ze daarna onder een afdak of in een tuinhuis. Daar kun je eventueel wel bij verwarmen zodat de wortels gedurende de winter groeien.

Niet meer bemesten.

Controleer je automatische bewatering systeem voor de winter, ontwateren anders bevriest het.

Bedraad en buig dunnere takjes, wacht tot maart om grotere dikke takken te snoeien.

Accentplanten: splits polletjes bamboe, grassen, zeggen, meerjarige kruitachtige, bollen, etc.

Alle genoemde bestrijdingsmiddelen zijn van Bayer Garden en te verkrijgen in veel tuincentra. Bij andere problemen raadpleeg de Bayer Gids.

Mack en Leen.

Vertaald naar het Engels door Mack, Engels naar Ned. door Jaap, samengesteld, toevoegingen en opgemaakt door Leen.


Toevoeging:

10 regels bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

 • Lees zorgvuldig de gebruik gebruiksaanwijzing .
 • Spuit bij voorkeur op een droog gewas.
 • Spuit nooit bij winderig weer of wanneer regen wordt verwacht .
 • Niet eten, drinken of roken tijdens gebruik.
 • De dosering, die op de verpakking staat, aanhouden.
 • Maak nooit meer oplossing klaar dan nodig is.
 • Bewaar de producten in een gesloten kast, buiten het bereik van kinderen, op een koele, donkere en geventileerde plaats.
 • Draag beschermende handschoenen, was grondig de handen en eventueel bevuilde kleding.
 • Maak gebruikte apparaten goed schoon.
 • De veiligheidstermijnen strikt aanhouden (zie de verpakking)

En dan nog iets ! een bruid kan toch ook niet zonder een feestboeket !!!

En …..een Bonsai liefhebber niet zonder een Azalea in zijn collectie !!!

Tot slot nog even deze Herinnering

Het zou nutteloos zijn ,als men de kennis van de bomen met zoveel zorg en moeite onderzoekt en uitgebreid les daarin geeft, hoe men ze goed moet opkweken en behandelen ik niet zou besluiten met een herinnering, die naar mijn idee het belangrijkste van alles is.

En als ik niet besloot met deze waarheid dat het onmogelijk is een goede Bonsai of boom te kweken, als men er niet van houdt.

Want het is niet alleen de vruchtbaarheid van de grond of de hoeveelheid mest die men geeft en de juiste standplaats die de bomen goed doen groeien, maar de liefde en genegenheid van de liefhebber, die ze levendig mooi en sterk maakt.

Leen.