Bedraden deel 2:
Hulpmiddelen en Buigtechnieken.
Vervolg deel 1.
Er zijn heel wat hulpmiddelen nodig/voorhanden voor oudere en Yamadori bomen in vorm te krijgen.
Bedraden en buigen:
Stam bedraden en verankeren:
Hier wat tips en trucjes.
Om maar te beginnen met het makkelijkste:
Steek de draad in de grond langs de stam en bedraad de eerste tak mee onder de tak door, dit voorkomt inscheuren bij het buigen.
Waar nodig een dubbele bedrading:
Raffia om breuk en beschadigingen te voorkomen:
Bij gebruik van een dikkere draad de stam of tak eerst omwinden met nat raffia, trek dit zo strak mogelijk aan, alvorens u het gaat bedraden met aluminium of koperdraad.
Plaatst stukjes rondhout(bamboe) tussen de takken en buig ze zo uit elkaar. Plaatst wel stukjes rubber tussen stokje om beschadiging en ingroeien te voorkomen. Pas op met uitbuigen bij V-vormige takken of stammen voor uitscheuren.
Spandraad:
Met behulp van stukjes rubber(binnenband) en een stukje 6 mm draad van 6 cm, of spijker om de dubbele draad aan te draaien/wartelen. Hier is het wel noodzakelijk dat de onderste tak van de twee zwaarder/dikker is zodat je niet beide naar elkaar toetrekt.
Spannen en spandraden: Draai met de wijzers van de klok mee.
Buigen met behulp van:
Met een draadspanner kan u vrij dikken takken buigen, wel zo dicht mogelijk tegen de stam aanleggen om de z.g.n. pis boog te voorkomen. Met tussenposes van enkele dagen aandraaien.
Zorg voor voldoende bescherming van de bast. Doe dit met stukjes rubber(binnenband).
Spannen met een draadspanner, voor dikkere takken
Buigen met behulp van een takkenbuiger
In dit Taxus voorbeeld zitten ook spalkdraden onder het raffia om breuk te voorkomen en om verder in één keer te kunnen buigen (werkwijze zie verder in dit document). Stamdikte ongeveer 2.5 cm. De gehele buiging is in twee fases uitgevoerd.
Dit is het resultaat na 3 jaar. Totale hoogte van de boom was voor deze ingreep 95 cm en is nu 56 cm.
Frezen:
Met behulp van een freesmachine een dikke tak buigen, frees een stukje vanonder uit de tak zo dicht mogelijk bij de stam, soms wel voor de helft van de dikte van de tak. Omwikkelen met een laagje raffia, leg daarin wat spalkdraden, omwikkel dit geheel weer in de raffia, daarna normaal bedraden met dik draad en nu kunt u de tak in de juiste stand zetten/buigen.
Technieken met raffia, spalken en draad:
Dikke takken of stam omwikkelen met raffia, leg dan wat spalkdraden in de lengterichting aan, omwikkel weer het geheel met raffia en daaroverheen een goed verankerde dikke draad in een wikkel van 45 graden, nu kan er gebogen worden. Hierna kan je er eventueel nog een spandraad aan vastmaken zodat het geheel niet meer in de oude vorm/stand terug kan veren.
Stap 1, Aanbrengen eerste laag met raffia |
Stap 2. Omwikkelen met raffia |
Stap 3, Aanbrengen spalk draden |
Stap 4 |
Stap 5, dikke spalk draad aanleggen |
Als de spalken zijn aangelegd, weer met raffia omwikkelen en een dikke draad over het geheel, dan buigen
Een spalk aanleggen aan de tegenovergestelde kant van waar U heen buigt, dit voorkomt het breken van de tak/stam, mits u het natte raffia zeer strak aantrekt.
Een nieuwe top of rechte stam (Shokkan)maken met behulp van een staaf betonijzer, of bij een dunnere tak of stam een stukje Bamboe.
Neem een stuk betonijzer of bamboe van 1cm doorsnee, steek dit in de grond langs de stam, bescherm de tak of stam met stukjes rubber/binnenband. Maak deze aan de onderzijde van de stam strak vast met behulp van Tyraps.
Na deze handelingen gaat u als volg te werk, ga naar het uiteinde van de staaf/stok en bevestig losjes enkele Tyraps om de stam en staaf, trek deze een voor een geleidelijk naar boven toe strak aan, niet meer dan strak. Herhaal dit I x per week, net zo lang tot de stam recht is.
U kan nog correctie aanbrengen bij een of meer buigingen in de stam door er een stukje dik rubber of kurk tussen te plaatsen om zo het geheel recht maken.
Uiteraard kan het laatste stukje top mits niet te dik, door bedrading ook recht gemaakt worden.
Vormen zonder draad: In vervlogen tijden in het oude China werd gebruik gemaakt van andere hulpmiddelen om een boom te vormen. Bijvoorbeeld met stenen, gewichten, touw en stokken, hier had men aanzienlijk meer tijd voor nodig voordat de boom de gewenste vorm had.
Heel belangrijk waar het gewicht te hangen i.v.m. de natuurlijke vorm van de tak te creëren
Hang je het gewicht te ver van de stam af gaat hij in een z.g.n. pisboog groeien. Ongeveer in het midden van de tak is de juiste plaats, top groeit vanzelf omhoog.
Voor boomsoorten in treurvorm aan elk takje een gewichtje/steentje hangen.
Dit is een ideale methode bij een starter in de vollegrond, stok wat touw en gewichten
Verder gebruikte ze nog de knip en grow methode (die nu soms ook nog wordt toegepast), het snoeien van knop naar knop, door elke nieuwe uitloper in de goede richting te laten groeien krijg je vanzelf voldoende beweging in de tak.
Leen