Bezoek Mack aan Nederland 2015

Het kweken van satsuki en een workshop bij de bonsaivereniging Koya.

Verslag van het zesde bezoek aan Europa met doel om les te geven hoe satsuki te onderhouden.( Gepubliceerd in het november 2015 nummer van “The Satsuki Kenkyu”)

Dit jaar was ik in Holland voor de tweede keer in successie en wil daar verslag van geven.

Mijn reis naar en in Holland was gebaseerd op het plan dat gemaakt werd door de heer Jaap Witter, de voorzitter van de bonsaivereniging Koya, de heer Jan Eekhout, penningmeester en de heer Leen Nieuwkerk als lid van de vereniging. Terwijl ik bij Jan Eekhout thuis verbleef, controleerde ik zijn en die van Leen Nieuwkerk Satsuki bomen, ik liet tijdens een demonstratie, die georganiseerd was door de vereniging, zien hoe je de wortels van een araki moest schoonmaken en hoe die te verpotten.De eerste les was om te leren hoe een groepsopstelling “bosje” te maken van Kurume azalea’s. Verder heb ik laten zien hoe een satsuki te snoeien en te verpotten, deze bomen werden meegebracht door leden van de vereniging naar de kas in de tuin van Jan Eekhout. Ook wil ik nu al dank zeggen aan de vele mensen die mij verwelkomden en voor alles wat iedereen voor mij deed gedurende mijn verblijf in Holland ( Ik zal deze dankzegging in het vervolg weglaten om herhaling te voorkomen)

De eerste dag : 14 mei.

Ik arriveerde op het vliegveld van Amsterdam Schiphol waar ik door Jan werd afgehaald. Hij nam mij direct mee naar de Keukenhof waar een grote hoeveelheid prachtige bloemen te zien waren, deze tentoonstelling is maar twee maanden in het voorjaar geopend. Daarna vertrokken wij naar Jan zijn huis.