Bonsai Academy 2024 van start gegaan

Hoog niveau behouden door samenwerking.

Op 11 maart 2024 is de gecombineerde cursus Bonsai Keurmeester en Bonsai Mentor van start gegaan binnen de NBV.

Een grote groep van 22 deelnemers van 5 verschillende Bonsai verenigingen zal tijdens 5 (of 7) bijeenkomsten,  door een team van 4 Bonsai Leermeesters, klaar gestoomd worden tot ofwel Keurmeester dan wel Mentor

Team Leermeesters

Bruno Wijman, Rijn Bécude, Bob van Ruitenbeek en Alex Straver delen hun grote kennis graag met deze gemotiveerde groep, met als doel om het hoge niveau van Bonsai kennis in Nederland op hoog niveau te houden en een gezamenlijke taal te ontwikkelen. Een taal waarmee je van “onbewust” genieten van bonsai naar een status groeit van “bewust” genieten, kijken, beoordelen en feedback geven. Het is van belang om die feedback door middel van de juiste woorden en de juiste houding te geven.

Niet iedere bonsai liefhebber zit te wachten op kritiek, maar veel liefhebbers willen wel graag dat hun bonsai uitgroeit naar een artistiek niveau. Door open te staan voor verbeterpunten, die door Keurmeesters en Mentoren worden aangedragen, zal menig bonsai in niveau groeien. En dat is wat we als gezamenlijke bonsai verenigingen voor ogen hebben.

Positieve instelling

Tops en de tips, sterke punten en verbeterpunten, worden gegeven met een positieve instelling.

Tops en tips zullen ook met een positieve instelling ontvangen moeten worden. Verbeterpunten zijn geen kritiek. Je mag ervan uitgaan dat Keurmeesters autoriteit hebben, door training en kennis, en dat de feedback ook los staat van persoonlijke voorkeuren.

Gemotiveerde Leerlingen
Leren aan de hand van opstellingen

Samenwerking en leren van elkaar

Met deze training hoopt de NBV de samenwerking tussen bonsai verenigingen te bevorderen, door van elkaar te leren en elkaar te motiveren.

Bruno Wijman vatte de training als volgt samen:

“de combinatie Kennis en Motivatie maakt een goede Keurmeester”.

De motivatie en interactie tussen Leermeesters en Leerlingen was tijdens de eerste avond al zeer goed. Deze positieve energie belooft een mooi groeiproces te worden voor alle deelnemers en via hen voor heel Bonsai minnend Nederland.

Heel veel succes en plezier toegewenst.

Anita van der Wal – Zuurbier