Bonsai Show toont hoog niveau – Rodrigo Lima Nederlands Kampioen 2019

23 november 2019 – Harmelen.

Foto’s : Sander van Oort ; Tekst: Anita van der Wal – Zuurbier

De NBS (Nederlandse Bonsai Show) 2019 was dit jaar te gast bij de firma Lodder in Harmelen. De centrale locatie in Nederland werd goed gevonden door de bezoekers. Tijdens de show stonden de mooiste bomen van de NBV aangesloten verenigingen optimaal opgesteld, maar konden de bezoekers ook shoppen met eindejaars-korting.

In de ochtend startte de New Talent Contest (NTC), waar clubkampioenen, van 4 aangesloten verenigingen, de strijd aangingen om Nederlands New Talent 2019 te worden. De deelnemers maakten het de keurmeesters moeilijk, want niet alleen het uitgangsmateriaal was fabuleus, ook het vaardigheidsniveau van alle 4 was zeer goed.

De winnaar werd uiteindelijk Rodrigo Lima van Bonsai Vereniging Zuid-Holland.

Rodrigo zal Nederland vertegenwoordigen bij de Europese NTC in Tsjechië in september 2020 (zie https://bonsainederland.nl/event/eba-2020-jaarlijkse-europese-conventie-locatie-kromeriz-czech-republic/).

De NTC 2019 deelnemers. Vlnr: Marc Verhoeven, Nino Perniciaro, Rodrigo Lima, Tonnie Janssen.

De kampioen werd door vrienden en familie gefeliciteerd.

Rodrigo leerde bonsai kennen tijdens zijn tienerjaren. De fascinatie groeide toen hij, na zijn studie, ruimte kreeg met een balkon. Zijn vaardigheden ontwikkelden verder toen hij in 2016 lid werd van de Bonsai Vereniging Zuid-Holland. Als architect zit het ontwerpen hem in de vingers. Zijn botanische kennis zal nu ook snel groeien, want hij gaat de komende maanden flink studeren om het allerbeste naar boven te brengen in Tsjechië. Martin Bonvie en Edwin Koppers zullen hem (blijven) coachen.

De NBS 2019 tentoonstelling werd beoordeeld door de grote groep keurmeesters en dit leverde 4 prijswinnaars op voor:

  1. Beste Shohin: Cotoneaster van Bruno Wijman,
  2. Beste Loofboom: Carpinus koreanum van Harry van Herck,
  3. Beste Naaldboom: Pinus van Rijn Becude,
  4. Publieksprijs : Quercus van Harry van Herck.

Het aantal keurmeesters in Nederland groeit gestaag door de opleiding binnen de NBV. Het nieuw behaalde certificaat van “Esthetisch Keurmeester” werd uitgereikt aan Edwin Koppers. Proficiat Edwin !

Winnaar Shohin
Winnaar Loofboom
Winnaar Naaldboom
Publieksprijs

Fotogalerij zie: link