December, januari en februari zijn rustige maanden, maar wel vaak vochtige maanden. Dus voor de bomen die beschermd moeten worden tegen te veel vocht neem je maatregelen (Pinus/Juniperus hebben een hekel aan natte voeten). Trek huishoudfolie over de schalen of plaats ze onder een afdak. Noppenfolie doet het ook goed en beschermt je schaal ook nog tegen stukvriezen. Ook een ideale maand voor een evaluatie van het voorbije bonsai-jaar, je gereedschap nakijken; indien nodig slijpen, schoonmaken, ontsmetten en in de vaseline of olie zetten tegen roesten.
De mooie hobby “Bonsai”
Elk jaar wordt je hobby boeiender en je verlanglijst groter. Kijk naar je foto’s van de voorbije jaren en zie de ontwikkeling. Telkens weer denkt je het allemaal wel te weten, telkens weer ontdekt je een nieuw facet aan de bonsaihemel, een hoger niveau, waarin alles nog te leren is, waar je opnieuw start van nul. Wie dit gevoel niet kent, is niet echt op een goede manier met bonsai bezig. Iedereen die serieus met bonsai bezig is, kent dit gevoel. Je moet de lat telkens wat hoger durven te leggen. Veel lezen, veel fotoboeken bekijken kan helpen, ook het kritisch beschouwen van eigen werk, ga op afstand staan en bekijk de boom aan alle kanten. Afstand kunnen nemen van een boom waar toch geen perspectief in zit, gepassioneerd bezig zijn met je hobby is een noodzaak. Bonsai stelt hoge eisen aan zijn volgelingen.
Je moet bijna een bioloog te zijn (naamgeving, ziekten, groeiwijze, grondmengsels enz.), leer je boom kennen door de jaren heen, maar ook een kunstenaar (een goede bonsai is puur poëzie/kunst, als toeschouwer moet je de stille grootsheid, de eeuwigheid voelen, het verhaal kunnen horen die de boom vertelt!). Een meer dan goede kennis van fotografie komt goed van pas, archiveer je bomen door middel van foto’s terwijl enige kennis van tuinarchitectuur je collectie echt tot zijn recht kan laten komen.
Een bonsailiefhebber is natuurlijk ook een bewonderaar van mooie schalen (keramiek). Zoek naar de juiste schaal die perfect bij de boom past, kleur, grootte, vorm. Kijk op tentoonstellingen en tentoonstellingsboeken hoe een ander het heeft gedaan. Zet je eigen boom eens op een mooie tafel of slab, en uiteraard een accent er bij, en zie hoe het dan staat. En, omdat Japanse bonsai tafels toch zo duur zijn, ben je misschien ook nog een houtbewerker met talent.


Een bergbeklimming of wandelen op vakantie kan ook van pas komen, neem de bomen in de natuur als voorbeeld! Rotsen herbergen niet alleen knap startmateriaal (wel afblijven, alleen maar naar kijken), maar ook Suiseki zijn een “must” als accent.

Als je enige jaren intensief bezig bent, wordt je zeker wel een keer gevraagd om een artikel te schrijven en dan is een vlotte pen ook handig. Een meer dan middelmatige kennis van de PC is zeker nuttig (blogs, Facebook, digitale fotografie, Photoshop, enzovoorts).Eén voordeel: als de eindejaarsfeesten er aankomen, heb je probleemloos een eindeloos verlanglijstje met wensen klaarliggen die je nog kunnen helpen bij de mooie hobby die “Bonsai” is. En nog wat extra…
Tot slot nog even deze herinnering
Het zou nutteloos zijn als je de kennis van de bomen met zoveel zorg en moeite onderzoekt, hoe je ze goed moet opkweken en behandelen, ik niet zou besluiten met een herinnering die naar mijn idee het belangrijkste van alles is.
Het is een waarheid dat het onmogelijk is een goede bonsai of boom te kweken als je er niet van houdt.
Want het is niet alleen de vruchtbaarheid van de grond of de hoeveelheid mest die je geeft en de juiste standplaats die de bomen goed doen groeien, maar de liefde en genegenheid van de liefhebber, die ze levendig, mooi en sterk maakt.
Leen.