Hier klein verhaaltje en een foto impressie van de Larix workshop met Chris Thomas op 8 febr. 2019
Dag allemaal,
Bedankt voor jullie enthousiaste deelname aan de workshop met Chris Thomas.
Leuk om de creativiteit en vaardigheid van Koya-leden te zien.
Om de zaak af te ronden, stuur ik een opvatting van de advies van Chris over de behandeling en nazorg van de Larix bomen.
Voordat de Larixen uitlopen in het voorjaar-, snoei de primaire knoppen weg. Werk met secondair en tertiar knoppen voor meer compact groei en korter internoden.
In het groeiseizoen-
Geef veel en regelmatig mest. Chris raad de merk N Mag granulaire mest (11-22-9, 6% magnesium) aan. Met een granulaire mest krijgen de bomen voeding bij elke waterbeurt. Vloeibaar mest in tegenstelling wordt door veel water en regen weggespoeld uit de potgrond.
Nevel regelmatig. Larix loof houdt van vochtigheid. Volgens Chris is er geen voordeel voor Larix van nevelen met vloeibaar mest.
Snoei nieuwe loof regelmatig tijdens de groeiseizoen, zelfs samen met de eerste kopje koffie van de dag! Door snoeien wordt de sterkste loof teruggehouden en binnen knoppen gestimuleerd om te ontwikkelen. Daardoor vult de boom in en wordt
de fijne vertakking (ramification- in het Engels) snel opgebouwd. Snoei scheuten als ze 2 cm lang zijn.
Snoei de scheuten die uitsteken voorbij de buiten silhouet van de boom. Laat binnen scheuten verlengen tot de gewenste
lengte en daarna snoeien
Jaarlijks-
Als draad wordt ingegroeid, verwijder het van de boom (niet alles moet weg, alleen wat ingegroeid is). In de najaar haal
alle draad weg, snoei en dun takken uit, kort nieuwe takken in (primair knoppen verwijderen), opnieuw bedraden om de boom als een prachtige wintersilhouet weer te laten schitteren.
Algemeen-
Larix lopen niet uit op oude hout, alleen van aanwezig knoppen. Dus snoei verharde takken terug naar een knop. Nieuwe
uitlopers in de groeiseizoen daar tegenover mag tot de gewenste lengte gesnoeid worden en daarna zal de boom
nieuwe knoppen maken op de nieuwe zachte hout.
Veel plezier.
groeten,
Dan


de oude van dagen club

toelichting van Chris voor de start



en starten maar



















