Daniel Snipes is Europees NTC-kampioen 2016

Dan Snipes heeft in Hongarije de Europese NTC gewonnen. Hij nam het op tegen twaalf Europese landen. ‘Het was een spannende wedstrijd met een mooi resultaat. Voor mijzelf, Koya en Nederland.’

Op 21 mei organiseerde de European Bonsai Association de jaarlijkse New Talent Contest. Dertien landen, waaronder Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland, Frankrijk, Italië, België en verschillende Oost-Europese landen streden om de titel. Als nationaal kampioen vertegenwoordigde Dan ons land.

Binnen vier uur
In een middeleeuws gebouw van Székesfehérvár, Hongarije, vond de Europese bonsai show en de New Talent Contest plaats. De EU-deelnemers kregen vier uur om een Juniperus chinensis te vormen tot een bonsai.
‘Het vormen van een bonsai is een kunstvorm die jaren training vergt. Beginners kunnen in vijf seconden een boom kapot maken’, vertelde Bruno Wijnman (jurylid) die samen met Rijn Becudo van de Nederlandse Bonsai Vereniging Daniel begeleidde.

Gezonde spanning
In de nacht vóór de wedstrijd liep de spanning op vertelde Dan. ‘Ik droomde van kapotte horloges en gemiste afspraken. In de ochtend had ik een rare maag van het vreemde eten en het ontbijtbuffet stelde niet veel voor. Maar buiten, op weg naar de NTC, was het een mooie Hongaarse ochtend. Ik liep over een zonovergoten plein waar kinderen speelden en was omringd door prachtige middeleeuwse gebouwen. De schoonheid van het tafereel trof me. Ik knapte daar meteen van op. Bovendien gaf ik twee euro aan een bedelaar voor een scheutje goede karma. Toen ik door de poort de binnenplaats opliep wist ik dat ik klaar was voor de wedstrijd.’

Tegenstanders
De wedstrijd vond buiten op een groot balkon plaats. Eerst stonden alle deelnemers nog in de schaduw, maar gaande de ochtend werd het warmer en zonniger. In allerijl plaatste de organisatie parasols. De zon bleek Dan niet te deren. Hij had een prima plek gevonden. Vol in de zon, maar weg van de ingang, weg van de vele toeschouwers.
In de loop van de wedstrijd waren de kanshebbers duidelijk. De Zwitser maakte volgens kenners de juiste beslissingen, de Oostenrijker deed het ook heel goed en de Duitse werd genoemd als favoriet. Bruno en Rijn waren zeer blij met de prestaties van Dan. Inmiddels was de Engelsman afgevallen. Hij leek door de warmte bevangen. Ondertussen werkte Dan hard door.
Dan: ‘Ik was op mijn boom gefocust en vond het mooie, warme weer heerlijk. Blijkbaar was dat voor andere kandidaten anders. In de brandende Hongaarse zon, zagen zij hun droom letterlijk wegsmelten.’

Voorbij
Na vier uur was het over. De tafels werden schoongeveegd, het gereedschap opgeborgen en de bomen tentoongesteld.
Dan zijn eerste reactie: ‘Het ging niet perfect, maar wel goed. Ik had niet genoeg tijd om alle toefjes af te werken, zoals ik wenste. Ik heb ze expres dicht bedraad, zoals Mark Nulanders me ooit had uitgelegd. Dat heeft me gered. Het scheelde tijd en het resultaat was een volle boom.’

The winner is…

Tijdens het galadiner, om 21.00 uur, maakte de voorzitter van de European Bonsai Association de winnaars bekend. Iedereen wist dat Dan het goed had gedaan, maar of hij daarmee ook zou winnen wist alleen de jury. Alle dertien deelnemers moesten naar voren komen. Landendelegaties aan ronde tafels klapten en maakten foto’s. Iedereen was in afwachting.

The third place is for… Germany.’
Aan de Nederlandse tafel was het muisstil.
‘The second place… Austria.’

Opeens sloeg toch even de twijfel toe, maar toen hoorde iedereen:

‘The winner of the 2016 EBA NTC is the Netherlands!’

Dan EU afbeelding 10

Gejuich, mensen feliciteerden Dan, maakten foto’s, stuurden berichten de wereld in… het was in één klap een gekkenhuis. Dan nam felicitaties en cadeau’s in ontvangst. Iedereen was zo blij. Nog meer mensen kwamen handen schudden. Berichten over de Smartphones moesten worden verstuurd en beantwoord. Karaffen wijn gingen de ronde. Wat een feest.

Bonsai niveau
De volgende ochtend waren er eindeloze discussies over de verschillende NTC bomen. Wat is de juiste voorkant, moest deze tak niet hoger en deze lager?
Aan het einde van de dag haalde Dan zijn boom op. Die mocht hij meenemen naar huis. De Nederlandse delegatie liep trots door de gangen van het immense gebouw.
Bruno Wijnman: ‘In jaren heb ik niet zo’n mooie winnaarsboom gezien.’
Al vier keer eerder heeft Nederland de EBA NTC gewonnen in de twintig jaar dat het bestaat.
Dan: ‘Dat zegt wel iets over het Nederlandse bonsai niveau!’ Hij is trots dat zijn naam aan de erelijst wordt toegevoegd.

Thea van der Geest