De lente is gestart met de Bonsai show in Leersum

Tekst: Richard Groenendaal en Anita van der Wal-Zuurbier

Foto’s: Stef de Graauw

Op zaterdag 15 april was de Binder in Leersum omgebouwd tot Bonsai paradijs.

Bij de ingang werden bezoekers verwelkomd door 2 grote bomen, waarna de bezoeker verschillende ruimtes binnenging met een enorme verscheidenheid aan bonsai. Groot, klein, solitair, in groepen, rechtop, neergaand, in potten van allerlei kleuren en structuren, naaldbomen, loofbomen. Hoe bijzonder is het om (Japanse) esdoorns, coniferen en bloeiende appelbomen naast elkaar in miniatuurvorm te zien.

De bonsai (boom-in-pot) zijn allemaal afkomstig van leden van de Bonsai Vereniging Midden Nederland. De leden komen uit binnen- en buitenland. Ook de bezoekers kwamen uit alle windstreken, waardoor dit evenement een belangrijke netwerk functie heeft, die Nederlanders (uit alle provincies), Denen en Belgen samenbrengt.

2023 Beste Loofboom BVMN

Tijdens de middag stonden tien ervaren en minder ervaren bonsai-isten gezamenlijk op het podium, om bomen om te vormen naar bonsai. Dit geheel stond onder leiding van Bruno Wijman, de Leermeester van de vereniging. Alle bomen werden uitgebreid doorgesproken en de mogelijkheden ontdekt, voordat de snoei en bedrading werden toegepast. 4 bonsai werden uiteindelijk verloot.

 

Gedurende de dag waren stands open waar leden eigen gemaakte schalen, tafeltjes en bonsai benodigdheden aanboden.

Wat een club een hechte club maakt, is dat twee bonsai vrienden, die het afgelopen jaar overleden waren, werden herinnerd met een tokonoma. Hierin stonden hun eigen bonsai en de bezoekers konden via een QR code meer over deze vrienden lezen, Henk van den Brink en Ruud John.  

 

2023 Publieksprijs BVMN
2023 Beste Shohin BVMN

Aan het einde van de dag werd bekendgemaakt, welke Bonsai als beste werden beoordeeld door Keurmeesters en door Publiek. Zelf gemaakte prijzen en eeuwige roem werden door voorzitter Casper den Ouden uitgereikt.

Tientallen vrijwilligers maakten deze dag een succes waar honderden bezoekers van genoten hebben.