Dirk, Het begin 2

Het roer moet om

Als ik in de natuur om me heen keek, kwamen elk jaar bomen en struiken weer in blad. Wie gaf de bomen water en voeding en wie schermde  ze af tegen wind en vorst? Onze lieve Heer leerde ik vroeger en tegenwoordig helpt ook Allah mee.
We zullen nu maar zeggen dat de natuur dat allemaal verzorgt. Het grote nadeel van onze hobby is dat onze boompjes geen penwortel mogen hebben die in de natuur een eerste vereiste is. Nu de oplossing:
Ik moest een methode vinden om de natuur gedeeltelijk te ondersteunen. Alle boompjes kwamen vanaf toen allemaal in de volle grond met of zonder pot. Alle artikelen over winter berging gingen bij mij de prullenmand in.
Uitdrukkelijk zeg ik weer dat het bij mijn omstandigheden mogelijk was. Mijn buitenbonsai maken in zomer en winter alle omstandigheden, zoals vorst, sneeuw, droogte, hitte en harde wind, enz. mee.
Alle weersinvloeden worden door mijn bomen vertraagd ervaren.
Sinds die tijd heb ik geen uitval meer. Al mijn bomen zijn gecreëerd tussen 1982 en 1992 en ze zijn zonder uitzondering ongeveer 30 jaar oud.
Voor het doorlopend genieten van mijn hobby heb ik 5 kolommen van betonstenen waarop de bomen staan waaraan ik werk en die naar een tentoonstelling moeten.
De meeste bomen staan dus ook in de zomer zo in de volle grond. Nu en dan een sproeibeurt is voldoende. Zo heb ik in de winter en zomervakantie weinig werk. Als ik ’s zomers met vakantie ga is de verzorging heel gemakkelijk uit te besteden.
Elk voorjaar, ongeveer februari / maart, wordt elke boom opgegraven, gepot of verpot, en helemaal opnieuw zorgvuldig gestyled naar het toekomstbeeld wat ik voor die boom in het hoofd heb. Daarna hup de tuin weer in.
Indien nodig, haal ik gedurende de zomer sommige bomen even uit de grond voor snoeien of ontdraden.
De bomen hebben de eigenschap om wortels te vormen buiten de pot om. Hierdoor groeien ze goed zonder uitval.
Vragen, geen vragen. Die lost u zelf op door studie, goed luisteren naar een leermeester, zelf oplossingen creëren, aangepast aan uw omstandigheden.
Wormen? Even trillen en ze kronkelen er uit. De hele zomer geniet ik van enkele bonsai die ik elke keer wissel.

Dirk Eijzenga