Dirk, Ulmus procera

Ulmus Procera

Als vervolg op de twee foto’s van de Ulmus bonsai met de gedichten, hier de foto van mijn derde Ulmus.

Deze volwassen boom van 35 jaar oud in mini formaat begon zijn leven bij mij 32 jaar geleden als een tweestam zaailing die ik uitgegraven heb uit de groenstrook. Vervolgens opgekweekt in de volle grond, dus niet in een klein potje, heeft hij een uitgebreide wortelvoet gekregen, op deze foto niet zichtbaar. Dit is nu een boom met een natuurlijke uitstraling, wat altijd mijn doel is geweest.

Toen de boom enige jaren in een schaal stond heb ik besloten de rechtse stam weg te nemen.

Deze heeft gezeten boven de onderste knik in de stam, vandaar dat de bonsai rechts onder geen tak heeft. Wat U daar ziet rechts onder hoort bij een achter tak. Zoals U ziet kan een foto erg misleiden.

De eerste tak links ontspruit half aan de voorkant en zit dus niet in een bocht. De top is te druk en kan de twee bovenste takjes missen.

De hele boom toont warrig met veel onverwachte bochten op plaatsen waar je ze niet verwacht.

Na het nemen van de foto heb ik de boom gelijk aangepast. De reeds genoemde achtertak heb ik met bedrading hoger gezet en het groen rechts is naar buiten gebogen en zit dus ook hoger. De beslissing om de top te vereenvoudigen heb ik uitgesteld, maar wel zijn de takjes naar beneden gebogen met bedrading.

dirk-ulmus

Dit is nu een voorbeeld van een bonsai die niet aan de “normen” voldoet en die voor mij een plaatje is. Dit maakt de hobby zo leuk om samen met de natuur iets aparts te creëren. Deze boom heeft me heel wat aangename uren bezorgd en stond op een betonkolom te pronken.

In Juli werd de bonsai met pot en al weer in de volle grond geplaatst en kan hij weer alle weersomstandigheden ondergaan. Over acht maanden gaat de cyclus opnieuw beginnen. Overigens kun je bijna al mijn bonsai gerust omdraaien en zijn dan net zo fotogeniek.

Voor deze boom heb ik veel waardering gekregen getuige het feit dat hij in Delft al drie keer een prijs heeft gehad.

Kunt U zich voorstellen dat ik erg verrast was dat juist deze bonsai in 2012 als heel grote foto boven de entree van de tentoonstelling hing?

Zo’n boom is een vriend voor het leven en zal nooit worden verkocht maar doorgegeven aan iemand die de boom alle zorg kan geven.

Elk voorjaar wordt vol verwachting uitgekeken naar de eerste groene puntjes. De boom wordt elk voorjaar opnieuw gevormd door snoei en bedrading, eventueel verpot. De schaal wordt opnieuw beoordeeld.

In Juli wordt de eventuele draad weer verwijderd, weer gesnoeid en dan gaat de boom weer met schaal en al in de volle grond. De mooie wortelvoet zien we alleen op de tentoonstellingen.

Dirk Eijzenga

(bewerkt door Maria van Gessel)