EBA 2019: van Westervoort naar Albi

Persoonlijk verslag van de Nederlandse vertegenwoordiger bij de NTC (New Talent Contest) bij de EBA 2019. Erik van der Kamp vertelt een heerlijk bonsai avontuur. 

Eindelijk is de dag aangebroken, wij gaan naar Albi Frankrijk  op woensdag 8 mei reizen we af. Wij zijn Erik van der Kamp, 57 jaar, mijn vrouw Ans en dochter Maud voor support en gezelligheid tijdens de reis en verblijf.

De auto is geladen en het gereedschap voor de  bonsai is geslepen en gepoetst. We kunnen vertrekken. 1200 kilometer verder gaat het gebeuren de European Bonsai New Talent Competition ….EBA convention Albi, France.

Onderweg praten we nog gezellig over hoe het zo ver is gekomen en wat er staat te wachten dit weekend, spannend is het zeker.

Op donderdagmiddag ontmoeten we Bruno en zijn vrouw Cora en Rijn en zijn vrouw Elvier, strategie doornemen bij een gezellig samen zijn en een heerlijk diner.

De volgende dag  gaan we de locatie verkennen en de show bekijken tot zover gaat alles volgens plan.

Zaterdagochtend 10 mei 2019 de dag van de contest. Om 08.30 meld ik mij  aan om Nederland te vertegenwoordigen.

Van de 25 kandidaten die waren uitgenodigd zijn er nog 11 over, 5 kandidaten hebben op het laatst nog afgezegd. Helaas maar ik ga er voor en zal zeker mijn best doen om vandaag iets moois neer te zetten en vooral te genieten!

Na een voorstel rondje en uitleg gaat de loting van de bomen beginnen, ik loot boom nummer 2 en zie van uit mijn ooghoek dat zowel Bruno als Rijn er tevreden mee zijn. Zelf heb zo mijn twijfel maar ga er aan beginnen. Na lang bekijken, rond draaien en bedenken, besluit ik dat ik ga proberen om er een half cascade van te maken omdat dit in mijn ogen de beste (enige) optie is.

Bruno en Rijn nemen hun plaatsen in om straks te kunnen jureren ik neem plaats aan mijn tafel. Links van mij een Zwitser en rechts van mij een Portugees voor mij een Engelsman ik besef mij nu idd een Europese competitie.

Ans en Maud nemen plaats om zo te kunnen bekijken hoe en wat het gaat worden de eerst komende uren. Ik werk geconcentreerd aan mijn boom. Het probleem is dat het meeste loof aan de takken zit, die ik niet kan gebruiken. Na lang wikken en wegen knip ik een paar takken weg en zie dat er niet veel loof zit aan de tak waar ik de top uit wil vormen. Ik moet de cascadetak dus ook wat uitdunnen om het loof in dezelfde verhouding te krijgen. Na alles te hebben bedraad en nog wat correcties te hebben aangebracht ben ik als tweede klaar. De boom oogt wat karig en dit blijkt ook het minpunt te zijn na beoordeling.

Diezelfde avond is er een gala diner en de prijs uitreikingen. De eerste plaats is voor Italië en tot mijn blijdschap ben ik vierde geworden. Ik krijg een certificaat van erkenning en een plaquette van Wallsal Studio Ceramics. Ook de boom wordt geschonken door de EBA. 

We sluiten de avond voldaan af met een glaasje Franse wijn, gaan blij met het resultaat huiswaarts en kijken terug op een mooie dag en een ervaring rijker. Twee dagen later nemen we afscheid van Rijn, Elvier, Bruno en Cora. Wij blijven nog een paar dagen in Albi om deze prachtige plaats te bezoeken. Daarna gaan wij terug naar Nederland .

Mijn dank gaat uit naar Rijn en Bruno voor support advies en begeleiding voor en tijdens de competitie. Ook de dames bedank ik voor de support. We hebben samen een leuke tijd gehad.

Bonsaivereniging Nederland bedankt voor deze kans.

Met vriendelijke groet,

Erik van der Kamp

Bonsai verenging Apeldoorn.