Pot of schaal te groot?

Heb je een te grote pot of schaal in je bezit en je wilt deze toch gebruiken voor je Bonsai omdat je hem mooi vindt, zonde om weg te doen, of je denkt daar heb ik teveel van die dure Akadama voor nodig, is hier een heel eenvoudig oplossing.
Tevens kun je hier ook nog eens een goede wortelspreiding creëren voor een latere overplaatsing in een Bonsaischaal.
Plaatst een terracotta of plastic schaal/pot ondersteboven in je mooie pot, doe er eerst de draden doorheen om de boom vast te zetten die je op deze schaal gaat planten.

no.1
 
no.2
 
no.3

Strooi rond en op de schaal een laagje split zoals je normaal ook zou doen in een gewone bonsai schaal, voor een goede afvoer van het overtollige water door de gaten van de te grote schaal.
Drapeer de wortels mooi rond de ondersteboven schaal zodat je een mooie wortelspreiding krijgt. Bij wortels die niet of nauwelijks normaal te spreiden zijn (terug springen) kun je voordat je die schaal ondersteboven in de pot plaatst er gaatjes in boren zodat je de wortels met een draadje op de juiste manier kunt spreiden.
Vul de pot verder aan zoals je normaal gewend ben en zie daar, mooie schaal/pot toch in gebruik, de wortels mooi gespreid zoals jij het wilt en de boom heeft voldoende ruimte om de komende jaren een mooi wortelgestel te vormen voor een toekomstige Bonsaischaal.
Ideale manier om jonge bomen mee op te kweken.
Leen