Geschiedenis

1972 - Oprichting

De Nederlandse Bonsai Vereniging (NBV) is opgericht in 1972, naar aanleiding van een bonsai tentoonstelling op de Floriade.

Destijds begonnen met een groep enthousiastelingen, werd er inhoud gegeven aan het begrip bonsai in Nederland. In de loop der tijd werden her en der  regionale afdelingen opgericht.

1984 - Europese samenwerking

In 1984 ontstond de Europese koepelorganisatie, de European Bonsai Association (EBA). De NBV werd lid.

1990-er jaren - Keurmeesters

De bonsai bedrevenheid  groeide bij de leden. De opleiding voor keurmeesters werd opgezet en dit droeg bij om de kennis te verhogen. De aanpak werd steeds professioneler,  maar het belang van hobbyisten werd niet uit het oog verloren.

2002 - structuur aanpassing

In de 1990er jaren werd de roep van de afdelingen steeds luider om meer zelfstandigheid te krijgen. Op voordracht van een commissie vond er in 2002 een grote verandering plaats in de structuur van de NBV. De afdelingen werden zelfstandige verenigingen en voerden vanaf dat moment een eigen ledenadministratie. Niet individuele personen, maar de aangesloten verenigingen werden de leden van de NBV.

NTC - New Talent Contest - Hoog niveau

Via regelmatig overleg tussen de aangesloten verenigingen blijft de NBV streven naar hoge kwaliteit binnen bonsai minnend Nederland. Elk jaar wordt een Nederlandse Bonsai Show te georganiseerd en tussen de aangesloten verenigingen wordt elk jaar een New Talent gekozen. Dit New Talent vertegenwoordigt Nederland bij de Europese New Talent Contest- NTC.

Nederland heeft de New Talent Contest al diverse keren mogen winnen, dus heeft een naam hoog te houden in Europa.

2022 - 50 jarig jubileum

Een vereniging, met 50 jaar op de teller. Terug kijkend waren er prachtige momenten. Lees bijvoorbeeld hier over de herinneringen, die boven kwamen bij het 25 jarig jubileum. 

En lees hier over de Nederlandse Bonsai Show van 2022, in het jaar van de vijftigste verjaardag.