Insecten, schimmels en de bestrijding
In een oogopslag de meest voorkomende insecten en schimmels in de Bonsai, en hun bestrijding
! LET OP: informatie kan verouderd zijn !
Bastaardsatijnvlinder.
De rupsen van de Bastaardsatijnvlinder zijn zwartgrijs van kleur met opvallende witte, rode en oranje vlekken. Ze zijn ongeveer 3 a 4 cm lang. In een spinsel web vreten ze in groepen aan de boom. De rupsen kunnen bomen geheel kaal vreten. De larven overwinteren op de uiteinde van de scheuten, ook weer in een spinselachtig web.
Meidoorns en Amelanchier zijn hier een bekent voorbeeld van.
Bestrijden met: Decis
Bessenbloedblaarluis
Er ontstaan aan de onderzijde van het blad kleine felgele pukkeltjes (luizen). Daarna ontstaan er bruinrode of geelgroene “blaren” aan de bovenzijde van het blad. De bloedblaarluis komt het meest voor bij bessensoorten (Ribes).In het najaar worden er eitjes gelegd, die daar overwinteren.
Bestrijden met: VBC (Vruchtboomcarbolineum) toepassen in Jan.- Febr., Admire, Decis.
Beukenbladluis.
Aan de onderzijde van het blad en aan de scheuttoppen verschijnen lichtgele tot blauwwitte bladluizen , die bedekt zijn met een witte wollige was afscheiding. Op de bovenzijde van het blad ontstaat door zuigschade geelbruine plekken. Soms krult het blad om en raakt misvormt.
Hele twijgen kunnen afsterven. De beukenbladluis produceert veel honingdauw. Hierop kan zich de roetdauwschimmel vestigen. Deze schimmel kan de groei behoorlijk remmen.
Bestrijden met: Admire, Decis of Natria.
Beukenschorsluis.
Op de schors en in de spleten van de schors ontstaat een witte poederachtige laag. Onder deze laag bevinden zich oranje gekleurde schildluizen, die voor deze afscheiding zorgen. Bij een zware aantasting kan dit leiden tot de beukenschorsziekten. Deze ziekte is ernstig en kan de groei enorm belemmeren en zal er op den duur aan dood gaan.
Bestrijden met: Admire, Calyso, Decis of Natria.
Bladluis.
Bladeren ,scheuten en bloemen van allerlei bonsai worden dikwijls aangetast door verschillende gekleurde sap zuigende bladluizen .Ze kunnen, zwart, groen, witgrijs, roze, gelig, bruin van kleur zijn. De luizen scheiden een kleverig goedje af (honingdauw), waarop in een later stadia roetdauw tot ontwikkeling komt. De kleverige massa en de daarop groeiende schimmel veroorzaakt groei remming (de boom kan het zonlicht niet meer opnemen). Bladluizen komen het meest voor in de groeiperiodes.
Bestrijden met: Admire, Calypso of Natria.
Bloedblaarluis.
De bladeren krijgen rode of geel groene, verhoogde, bobbelige plekken. Aan de onderzijde van het blad zitten dan de luizen.
Bestrijden met: VBC (Vruchtboomcarbolineum) toepassen in Jan.- Febr. Natria van Bayer.
Bloedluis.
Bloedluizen zijn roodbruine ,ongevleugelde luizen die bedekt zijn met witte wasdraden. De luizen zitten op scheuten en op randen van wonden en spleten. Ze veroorzaken knobbels, de zogeheten bloedluizen kanker. De aantasting wordt door sluipwespen gereduceerd.
Komt vooral bij Pyrus communes en andere fruitbomen voor.
Bestrijden met: Admire, Natria, Pirimor
Bladmineerder.
Komt in de bonsai niet zo veel voor ,wel in fruitgewassen .Vlak na de bloei zijn er op de bladeren bruine en witte gangen (mijnen) te zien die zich in de zomer verder uitbreiden en een groot deel van het bladoppervlak bedekken. De larven van bepaalde vliegen, motjes, bladwespen en kevers zijn verantwoordelijk voor deze gangen, Als je z’n blad tegen het licht hout zie je vaak de larven en de poppen zitten.
Bestrijden met: Conserve@Garden of Insecticide 10 ME.
Bladroller.
Bladrollers zijn insecten die tot een grote groep van de motten behoren. De rupsen leven in een “huisje” van opgerold en dicht gesponnen blad. Ze kunnen in grote getale op de boom voorkomen en daardoor de normale levensfuncties niet meer normaal verrichten en de groei behoorlijk verstoren.
Komt vooral voor bij Azalea’s.
Bestrijden met: Conserve@Garden.
Buxus blad vlo.
De buxus blad vlo veroorzaakt door het zuigen lepelachtige bladmisvorming .vooral aan de jonge scheuten. Deze sap zuiger heeft bladluisachtige larven met witte wasdraden. De groei van de boom wordt hierdoor ernstig belemmert.
Bestrijden met: Conserve@Garden,
Buxatrap® Buxus monitoringval
Cicade (op de Fuchsia)
Op de bladeren verschijnen in een 1e fase afzonderlijk en in latere fase talrijke wordende kleine, witte stippen. Het schadebeeld is vergelijkbaar met dat van bladverbranding.
Op de onderzijde van het blad zien we kleine insecten van ongeveer 3 mm, vergelijkbaar met bladluis. De cicade beschikken over smalle vleugels, terwijl hun larven beschikken over vleugelstompjes. Als u een takje lichtjes beweegt, springen de cicade op en vliegen weg.
Bestrijden met: Admire, op dit moment heeft Bayer Garden geen passende oplossing voor dit probleem.
Coniferenspint.
Kleine mijten, die vooral aan de onderzijde van de naalden zuigen. De naalden drogen uit en vallen af. Vooral bij droog en warm weer zijn de spinseldraadjes goed zichtbaar. Coniferenspint kan ook voorkomen in diversen soorten siergewassen. Picea is hier erg gevoelig voor.
Bestrijden met: Admire, Calypso, Spruzit en Promanal van Ecostyle.
Dopluis.
Dopluizen zijn sap zuigende insecten die bedekt zijn met een bruin schildje. Ze zijn hier goed aan te herkennen. Ze zijn ongeveer 3 a 4 mm lang en hebben een bolronde vorm. Dopluizen komen vooral voor op houtige gewassen (dus onze bomen).
Ze scheiden honingdauw af, zodat er roetdauw kan ontstaan. Moeilijk te bestrijden beestjes omdat zij een natuurlijk “schild” hebben.
Kunnen op veel boomsoorten voorkomen.
Moeilijk te bestrijden luissoort.
Bestrijden met: Admire, Caliypso, Decis, Insecticide 10 ME, boom goed nat spuiten.
Galmijt (op druif).
Deze zeer kleine, grijswitte mijten zuigen aan de onderkant van het blad. Dan ontstaat er aan de bovenzijde van het blad door zuigschade blaarachtige gallen. Aan de onderzijde van het blad ontstaan vuilwitte tot rode, viltachtige haarvelden. De mijten zelf zijn nauwelijks zichtbaar.
Bestrijden met: Microsulfo/spuitzwavel.
Hagelschotziekte.
Het wordt vaak aangezien als insecten vraat, maar dit alles wordt veroorzaakt door een schimmel/bacterie infectie. Op de bladeren ontstaan eerst blaren die los laten, zodat er gaatjes in het blad ontstaan. De gaatjes zijn omringd met een bruine rand. Ook kunnen er bruine afgestorven plekken ontstaan.
Bestrijden met: Finesse of Microsulfo.
Juniperusmot.
In de Juniperus spinnen rupsen blad aan elkaar. De rupsen zijn in de lengte donkerbruin en lichtbruin gestreept en zijn ongeveer 1 cm lang. De bladeren worden door de rupsen beschadigd en sterven af. Het kan zeer ernstig worden.
Bestrijden met: Decis of Calypso
Juniperussschildluis.
Niet alleen op het blad van de Juniperus, maar ook van Thuja’s en Cipressen kunnen de jeneverbesschildluizen voorkomen. De ronde vrouwelijke of de rechthoekige mannelijke schildjes zijn wit/gelig van kleur. Ze zuigen aan de takken zodat ze geel worden. Bij ernstige aantasting zal de boom afsterven.
Bestrijden met: Decis of Calypso.
Juniperustakluis.
Er zijn 2 soorten takluizen: zwartbruine en lichtbruine. Het zijn sap zuigende insecten en kunnen daardoor veel schade aan de boom veroorzaken. De luizen verspreiden een suikerhoudende afscheiding waar roetdauw op groeit. Mieren zijn er dol op.
Bestrijden met: Decis of Calypso.
Kommaschildluizen.
Kommaschildluizen zijn grijsachtig, sap zuigende schildluizen die voornamelijk op oudere takken van de bomen voorkomen. Wanneer het om een ernstige aantasting gaat, worden niet alleen de takken en de schors aangetast, maar ook de vruchten. Hierdoor kunnen hele takken/scheuten afsterven en op den duur de hele boom.
Ficus is hier gevoelig voor.
Bestrijden met: Calypso.
Lapsnuitkever.
De lapsnuitkever is schadelijk omdat hij zowel knoppen, bladeren en vruchten aanvreet. De larven zijn romig wit en hebben een bruine kop. De larven eten ook aan de wortels. De plaag is het grootst bij jonge bomen, zodat deze snel in de herfstkleur gaan en het blad verdroogd en afvalt.
De larven komt vooral bij Taxus in de wortelkluit voor.
Tip: bestrijd de kever bij voorkeur s, avonds en zorg dat hij door het middel wordt geraakt (dus de boom goed nat spuiten)
Bestrijden met: Aaltjes van Ecostyle of Bio-pyretrex Garden.
Rupsen.
Rupsen zijn weke larven met een harde kop die uit eitje van motten en vlinders te voorschijn komen. Het zijn veelvraten en ze kunnen daardoor grote schade aanrichten zowel in u boom als in de tuin. Rupsen zijn zeer verschillend van uiterlijk.
Bestrijden met: Conserve@Garden of Insecticide 10 ME.
Schildluis.
Op houtige en groene plantdelen komen deze insecten voor met grijze, bruine of zwartachtige schilfer-, komma- of schaalvormige schildjes. Deze schildjes liggen bewegingloos op de boom maar de beweeglijke larven kruipen rond. De boom wordt door zuigen beschadigd en verkleurd, verwelkt of reageert met bladval. Tegelijkertijd ontwikkelt zich op de door de schildluis uitgescheiden honingdauw een zwarte roetdauw laag waardoor de boom er niet fraai meer uitziet.
Moeilijk te bestrijden luissoort.
Bestrijden met: Admire, Insecticide 10 ME van Bayer en Promanal van Ecostyle.
Schuimcicade.
Op de stengels en de bladeren zijn slijmachtige schuimhoopjes te zien. In deze hoopjes bevindt zich de larven van het spuugbeestje. Deze “schuimwoningen “ treden voornamelijk in het voorjaar en in het begin van de zomer op. Spuugbeestjes zuigen aan de kruitachtige plantendelen, zodat deze misvormen en in hun groei belemmerd worden.
De Beuk is hier gevoelig voor.
Bestrijden met: Admire of met een krachtige waterstraal afspuiten.
Seringenmotje.
Kleine rupsen eten het binnenste weefsel van het blad op, zodat er bruine verschrompelde plekken op het blad ontstaan. Hierna gaan de rupsen naar de top van het blad en rollen dit op.
De rupsen van de seringenmot zijn niet alleen te vinden op seringen, maar ook op Es en Liguster.
Bestrijden met:
Sparrenluis.
Oude naalden vertonen eerst gele vlekken, worden daarna bruin en vallen af. Aan de onderzijde en ook aan de nieuwe toppen zuigen groene bladluizen. Ter controle op aanwezige groene sparrenluizen, kunt u van aantasting verdachte twijgen boven een wit velletje papier afkloppen.
Tip controleer de bomen vanaf maart.
Bestrijden met: Admire.
Spinselmot.
In het voorjaar maken de grijs gele rupsen gangen in de jonge blaadjes. Later vreten ze ook aan bloemen en volwassen bladeren en kunnen ze de boom helemaal kaal vreten. Niet lang daarna worden kleine, dichte spinsels gemaakt, die later tot grote rupsennesten uitgroeien.
Komt vooral voor bij, Amelanchier.
Bestrijden met: Decis.
Spint.
Door het zuigen van de spintmijten aan de bladeren ontstaan eerst bleekgroene en later witachtige vlekjes. Vervolgens verliest het blad zijn frisse kleur en verdroogd. Aan de onderzijde van het blad en in de oksels van de boom bevinden zich in fijne spinragjes verschillend gekleurde spintmijten en hun larven. De mijten gedijen het best bij warm weer.
Bestrijden met: Admire, Natria@Anti-Sect Spray Bio.
Taxuskever.
De taxuskever is een bruinzwarte kever en heeft een lengte van 1 cm. Hij vreet hoekige happen uit de randen van het blad en scheuten. De witte larven van deze kever vreet aan de wortels van u bomen.
Tip: bestrijd de kever bij voorkeur s,avonds. Zorg dat de kever door het middel wordt geraakt.
Bestrijden met:
Topmijt / Buxustopmijt.
Buxustopmijt is te herkennen aan de gekrulde blaadjes van de toppen. Witte mijten zorgen ervoor dat de blaadjes omkrullen.
Bestrijden met: Conserve@Garden.
Trips.
Bladeren en bloemen krijgen felgele, later zilverachtige glanzende vlekken. Aan de onderzijde van het blad, op de bladnerven ontstaan verkurkte zuigplekken, waarop ook de uitwerpselen zichtbaar zijn. Afhankelijk van de soort en leeftijd zijn de langwerpige insecten gelig tot bruinzwart gekleurd. Ze eten van de bovenzijde van het blad. De bomen worden hierdoor in de geremd, sterk aangetast blad valt af.
Bestrijden met: Conserve@Garden of Insecticide 10 ME van Bayer.
Witte vlieg.
Op de onderzijde van het blad bevinden zich talrijke witte insecten , die bij het aanraken van de boom direct opvliegen. De ongeveer 2 mm lange, wit bepoederde insecten beschadigen de boom door zuiging, zodat het blad vergeelt en later verdrogen en afvallen. Naast de volgroeide insecten zijn ook de eieren goed zichtbaar. Hierna ontstaan platte ovale nimfen. Zowel de nimfen als de witte vlieg produceren grote hoeveelheden kleverige afscheiding waarop zich roetdauw ontwikkelt die de bladeren volledig kan bedekken.
Bestrijden met: Admire, Natria, Calypso of Insecticide 10 ME van Bayer.
Wollige dopluis.
Bij dopluizen is het schild met het insecten lichaam vergroeid. Bij de wollige dopluis vormt het vrouwtje met behulp van wasdraden een ei zak. In de ei zak worden tot 1500 eieren afgezet. De luizen zijn donkerbruin van kleur en z’n 5 mm lang. De wollige dopluis komt vooral voor op houtige gewassen, o.a. Hortensia die er wel erg veel last van kan hebben. Bij ernstige aantasting ontstaat er roetdauw en wordt de groei belemmerd.
Bestrijden met: Admire, Calypso, Decis@Plus Spray of Insecticide 10 ME.
Wolluis.
Op houtige en groene plantendelen bevinden (zich vaak verstopt) kleine, met witte was bepoederde insecten die ovaalronde eieren afzetten. De insecten beschadigen de boom door te zuigen, zodat deze langzamerhand verzwakt. Wolluis scheidt een stof af (Honingdauw) waarop zich roetdauw ontwikkelt, een zwart kleverig goedje, wat een vies gezicht is.
De cactus is hier erg gevoelig voor.
Moeilijk te bestrijden luissoort.
Bestrijden met: Admire, Calypso,@Garden of Spray, Decis of Insecticide 10 ME van Bayer.
Zwarte bonenluis.
Zwarte bonenluis veroorzaakt dikwijls gekroesde bladeren die te vroeg afvallen. Ook raakt de plant verzwakt. De luizen bevinden zich veelal op de bladstelen in dichte groepen bij elkaar. Ze scheiden honingdauw af, waarop later zwarte schimmel groeit, roetdauw.
Bestrijden met: Admire, Decis, Pyrethrum consentraat, Duoflor, of Calypso.
Veenmol.
Bestrijden met: Calypso.
Larven van de koolvlieg:
Bestrijden met: Birlane strooimiddel.
Larven van de lapsnuitkever,
Bestrijden met: Geen product beschikbaar voor particulier gebruik. Bij het verpotten goed de wortelkluit nakijken, aaltjes, larven doden.
Aardrupsen.
Bestrijden met: Geen product beschikbaar voor particulier gebruik. Bij het verpotten goed de wortelkluit nakijken, aaltjes, larven doden.
Emelten.
Bestrijden met: Geen product beschikbaar voor particulier gebruik. Bij het verpotten goed de wortelkluit nakijken, aaltjes, larven doden.
Engerling.
Bestrijden met: Geen product beschikbaar voor particulier gebruik. Bij het verpotten goed de wortelkluit nakijken, aaltjes, larven doden.
Ritnaald.
Bestrijden met: Geen product beschikbaar voor particulier gebruik. Bij het verpotten goed de wortelkluit nakijken, aaltjes, larven doden.
Schimmels.
Aardappelziekten (Phytophthora)
Phytophthora wordt veroorzaakt door een schimmel in de grond of in het water. Het tast de wortels aan van de boom, zodat de bovengrondse delen verwelken en zullen afsterven. Wanneer de wortels nader worden bekeken, zijn deze bruin verkleurd en de haarwortels zijn dan al afgestorven.
Azalea is hier gevoelig voor, bron van infectie kan slecht water zijn.
Bestrijden met: Boomkluit dompelen in Finesse, Fenomenal of Infinito.
Bladvalziekte.
Bladvlekziekte komt het meest voor bij Ribes (bessenbladvalziekten) of Chaenomeles (kweepeerbladvalziekten ) Op het blad ontstaan kleine donkerrode, later zwarte plekken. Eerst zijn ze klein, maar ze worden groter en groeien naar elkaar toe. Het blad wordt vervolgens geel en bruin en zal voortijdig afsterven. Bij ernstige aantasting zijn ook de vruchten aangetast.
Bestrijden met: Microsulfo.
Bladvlekkenziekten.
Deze ziekten treedt op bij vochtig en warm weer. Typische kenmerken zijn onregelmatige, vaak door bladnerven begrensde bruine met een gele rand op het blad. Het blad sterft dikwijls af . Aan de onderzijde van de vlekken bevindt zich olijfgroen tot bruin schimmelpluis. Bladvlekkenziekten komt bij veel bomen voor, maar een kleine aantasting hoeft niet dodelijk te zijn.
Tip: verwijder aangetast blad, ook het gevallen blad kan het beste weggehaald worden om verspreiding te voorkomen.
Bestrijden met: Finesse, Microsulfo of Twist Plus.
Botrytis.
Botrytis of grauwe schimmel ontstaat vaak via beschadiging of wonden en kan op alle bovengrondse delen van de plant voorkomen .
Het symptoom is een grijzig witte schimmel. Infecties van vruchtbomen vallen in tijdens de bloei. Vruchten die uit de geïnfecteerde bloemen groeien, kunnen uiterlijk gezond lijken, maar zijn toch met de schimmel besmet. Ze worden met schimmelluis bedekt en zullen uiteindelijk toch verrotten. Ook bloemen en bladeren kunnen afsterven.
Tip: snoei geïnfecteerde delen direct weg.
Bestrijden met: Teidor of Microsulfo.
Krulziekte (in perziken)
De aangetaste delen zien er opgezwollen uit, blad is dik en bobbelig, en misvormd, en verkleurd naar geelgroene tot rode blaren. Later vormt zich een wit laagje op het blad. De bladeren krullen naar binnen. Aangetast blad sterft af en valt af. Aan kale scheuttoppen komt weer hergroei, die vaak niet meer wordt aangetast. Bij Nectarines en Prunus persica kan ook schade aan de vruchten ontstaan.
Tip: verwijder het aangetaste blad direct, zodat een verspreiding wordt voorkomen. Spuit eind Febr., voor het uitlopen van de knoppen.
Bestrijden met: Finesse.
Meeldauw (echte)
Op de bovenzijde van de bladeren, bloemen en stengels groeit een witte schimmel, die later donker verkleurd. De infectie begint vaak aan de bovenzijde van het blad. De bomen vertonen een groeistilstand en de bladeren krullen om. Sterk geïnfecteerde plantendelen sterven af. De meeldauw ontwikkeld zich in de zomer bij droog weer het snelst
Bestrijden met: Rosacur of Microsulfo.
Meeldauw (valse)
Naast de echte meeldauw is er een schimmel die daar veel op lijkt en valse meeldauw veroorzaakt. Vaak jong materiaal en bomen die in een vochtige omgeving staan, worden het snelst aangetast. Valse meeldauw is meestal het eerst waarneembaar op de bovenzijden van het blad door een aantal verkleurden vlekken (wat gelig)Op de onderzijde van het blad is een pluizige schimmelgroei te zien die vuilwit of roodachtig van kleur is. Blad kan afsterven en de schimmelgroei kan zich uitbreiden.
Tip: aangetaste delen zoveel mogelijk weg snoeien.
Bestrijden met: Infinito.
Meeldauw (echte)
Op de bovenzijde van de bladeren, bloemen en stengels groeit een witte, meelachtige schimmel, die later donker verkleurt. De infectie begint vaak aan de bovenzijde van het blad. De planten vertonen een groeistilstand en de bladeren krullen zich om. Sterk geïnfecteerde plantendelen sterven af. Bij droog weer in de zomer ontwikkelt meeldauw zich snel.
Bestrijden met: Microsulfo, Twist Plus.
Roest.
Inde zomer treden op het bladoppervlak kleine geel-tot roodachtige vlekken op. Aan de onderkant van het blad, op de overeenkomstige plaatsen, verschijnen 1 tot 2 mm grote, geelbruine tot (in de herfst) zwarte spikkels. De ziekte treedt voornamelijk op bij vochtig weer in het voorjaar, in de zomer en vooral in de herfst. Bij een hoge graad van aantasting vallen de bladeren voortijdig af. Aantasting kan ook voorkomen op de stengels.
Tip : haal het aangetaste blad of plantendelen weg.
Bestrijden met: Finesse, of Twist Plus.
Sterroetdauw.
Op de bovenkant van het blad treffen we ronde grijze tot grijszwarte vlekken aan met dikwijls een stervormige rand. De vlekken zijn talrijk en over het gehele blad verdeeld. De onderste bladeren worden als eerste aangetast. Bij een sterke aantasting worden de bladeren geel en vallen af, zodat de bomen kaal worden. Sterroetdauw komt veel voor bij Meidoorn en wordt veroorzaakt door schimmel. De bloemen worden niet aangetast.
Tip: haal aangetaste delen direct weg om te voorkomen dat de sporen openspringen.
Bestrijden met: Rosacur of Twist Plus.
Taksterfte.
Taksterfte komt voor bij Thuja en wordt veroorzaakt door een schimmel. Op de takken ontstaan zwarte puntjes van circa i mm doorsnee. Dit zijn sporen van de schimmel die op den duur openbarsten. Zo blijven er bruine littekens achter op de takken. Het blad wordt daarna vaak bruin en zal bij een ernstige infectie afsterven. De infectie het meest op bij vochtig weer in de zomer of in he najaar.
Tip: haal aangetaste delen direct weg om te voorkomen dat de sporen open springen.
Bestrijden met: Microsulfo.
Bestrijdingsmiddelen:
Admire.
Admire werkt uitstekend tegen zuigende insecten als witte vlieg, cicaden, wantsen, wortelluizen, bladluizen, dopluizen, wolluizen en schildluizen, zaagwespen, diverse kevers, miljoenpoten en springstaarten.
Baycor schimmelmiddel.
Baycor schimmelmiddel is werkzaam tegen verschillende schimmelinfecties op sierplanten (o.a. rozen) en fruitgewassen (o.a. appel (Malus) en peer (Pyrus soorten)en kan zowel preventief als na het zichtbaar worden van de aantasting (curatief)worden ingezet.
Calypso.
Calypso is een middel ter bestrijding van zuigende en bijtende insecten als luizen, witte vlieg, cicaden, bladvlooien en insecten zoals wantsen en kevers. Calypso is zowel bij een gewasbespuiting in de land- en tuinbouw alsmede bij een druppelbehandeling op substraat (bijv. steenwol) volledig veilig voor bijen en hommels. Er is geen enkele invloed op de overleving, het gedrag van bijen en hommels of de ontwikkeling van het broed. Met name voor gewassen waar bijen en/of hommels gebruikt worden voor de bestuiving, zoals tomaten, is dit van groot belang.
Werkingsspectrum
Calypso is een systemisch insecticide. Het wordt door het blad van de plant opgenomen. Vanuit het blad vindt geen transport plaats naar andere bladeren.
Decis vloeibaar.
Decis vloeibaar is werkzaam tegen een reeks van insecten. Het middel kan op siergewassen, groenten en fruit worden toegepast ter bestrijding van zowel vretende als zuigende insecten. De werking er van is lang. Het middel is zacht voor het gewas.
Duoflor spray/Duoflor concentraat.
Duoflor concentraat en Duoflor spray zijn 100% biologisch afbreekbare middelen en werkzaam tegen een groot aantal belagers van sier, groente-en fruitgewassen. Duoflor kan zelfs tot direct voor de oogst worden toegepast.
Exact vloeibaar.
Exact vloeibaar is werkzaam tegen een reeks van insecten. Het middel is genezend werkzaam tegen schimmelziekten op appel en druiven, en zowel op sierplanten, dus ook onze bomen.
Finesse vloeibaar.
Finesse vloeibaar is werkzaam tegen verschillende schimmelinfecties op siergewassen, zoals Phytophthora in de wortels (wortelrot), bladvlekkenziekten, aardappelziekten en meeldauw.
Microsulfo spuitzwavel.
Microsulfo spuitzwavel is bestemt voor de biologische bestrijding van schimmels op sier en fruitgewassen (o.a. meeldauw op rozen, druiven, kersen, perziken en aardbeien).
Rosacur spray/Rosacur concentraat.
Rosacur spray en consentraat zijn beide werkzaam tegen o.a. ster roetdauw en meeldauw op tuinsierplanten en kamerplanten.
Fenomenal.
Naaldverbruining wordt vaak veroorzaakt door een bodemschimmel (Phytophthora). Deze ziekte dringt de planten binnen via de wortels en doet ze afsterven. Ze uit zich door uitdroging van de basis van de plant tot de uiteinden van de takken. Bomen dompelen in een Fenomenal oplossing.
Dit zijn allemaal middelen van Bayer en Ecostyle en gemakkelijk te verkrijgen in de Tuincentra.
Informatie: Bayer Garden.
Hier link naar ecostyle.nl
Opmerking: Sierplanten, hiermee bedoelen we uiteraard onze Bonsai bomen.
Leen.