Juniperus chinensis San José - van generatie naar generatie

Bonsai zijn bomen, gevormd door mensen. 

De levensduur van een bonsai varieert sterk. Sommige bonsai leven maar kort, doordat ze bijvoorbeeld een onverwacht strenge vorst periode niet konden doorstaan of door een veel te hete en droge zomer.

Maar andere bonsai zijn taai en overleven zelfs de oorspronkelijke kweker of eigenaar. 

Dit exemplaar hier spreekt in die zin tot de verbeelding.

Deze Juniperus chinensis San José was gevormd door één van de vroegere bonsai liefhebbers in Nederland. Lars Z. de Liefde stond aan de wieg van Bonsai Vereniging Midden Nederland en heeft in zijn leven veel toegevoegd aan  botanische kennis van geschikte boomsoorten voor bonsai en de technieken, die bij die soorten konden worden toegepast. “Boom in het zonnetje” was een graag gelezen rubriek in het tijdschrift “Bonsai” (Stichting Bonsai in de Lage Landen). 

Lars was een geliefde persoonlijkheid, omdat hij graag zijn kennis deelde. Niet alleen binnen de Bonsai Vereniging Midden Nederland, maar met alle verenigingen in het land. 

De Juniperus chinensis San José heeft vele jaren bij Lars zelf gewoond, maar toen Lars op leeftijd raakte, heeft hij de bonsai aan Bruno Wijman toevertrouwd. 

Momenteel leeft de bonsai door en roept dagelijks warme herinneringen op aan de markante Bonsai Kunstenaar van het eerste uur, Lars Z. de Liefde.

Tekst: Anita van der Wal – Zuurbier

Foto’s: Bruno Wijman