Kijk uit voor Phytophthora

Deze schimmel is zeer bekend bij kwekers in de teelt van planten van de familie Ericaceae waar ook de Azalea toe behoort. Maar ook veel jong plantmateriaal van andere soorten kunnen hier last van hebben, onder andere de bij bonsai vaak gebruikte Juniperus, Chamaecyparis, Taxus en Abies.

De plant wordt aangevallen in zijn kraag (scheiding lucht en grond) of wortels met als gevolg het afsnijden van de toevoer van sap aan de bovengrondse delen (verwelken van de plant). Tegen de tijd dat de effecten ervan zichtbaar zijn is het al te laat. Het is altijd fataal bij jonge planten en schadelijk voor grotere bomen, vooral Juniperus soorten.

Er zijn manieren om aantasting van deze vervelende organisme te voorkomen, maar ze zijn er alleen in de vorm van preventieve maatregelen.

De volgende eenvoudige regels gelden voor het voorkomen van een groot aantal ziekten en zijn zeer effectief gebleken:

  • Ontsmet je gereedschap met 90% alcohol bij het snoeien van elke boom om te voorkomen dat de schimmelsporen doorgegeven worden.
  • Isoleer planten als je vermoedt dat ze besmet zijn.
  • Reinig planten/potten regelmatig. De ziekte verspreidt zich via besmet materiaal, dode bladeren en takjes.
  • Het is noodzakelijk om deze te verbranden.
  • Zet nooit planten in compost, dit is een bron van infectie.
  • Laat planten drogen tussen de gietbeurten.
  • De ondergrond moet kunnen ademen.
  • Gebruik luchtige grondsoorten. Planten drinken en ademen door hun wortels: wanneer het substraat verstopt raakt, verstikken de wortels.

Behandel planten regelmatig met een  systemisch middel, dit moet voor niet-beroeps gebruikers zijn.

Dit product desinfecteert de plant van elke pathogenie schimmelsporen, zonder dat dit invloed heeft op de Mycorrhiza’s.

Het is gemakkelijk aan te brengen en is geschikt voor gebruik in biologische landbouw. Zie Mycorrhizae op onze website

De huidige wetgeving laat weinig keuze over voor actieve ingrediënten die effectief zijn tegen deze ziekten. Pas ook op voor andere schimmels zoals, Verticilium en Rhizoctonia, die min of meer dezelfde symptomen als Phytophthora veroorzaken. Ernstige wonden en grote snoeiwonden verzwakken de boom en kan ook leiden tot een aantasting van Phytophthora. Gebruik bij grotere snoeiwonden altijd wondpasta.

Leen