Kweepeer

Chaenomeles Japonica (kweepeer)

Deze uit China en Japan afkomstige warrige en gedoornde struiken zijn wel heel erg gewild onder de bonsai liefhebbers vanwege hun mooie vroege voorjaar bloei met bundels felgekleurde bloemen op het nog naakte hout. De kleur van de bloem kan variëren van wit, oranje rosé en rood. En er bestaan tal van cultivars, elk met hun eigen bloeiwijze. De dwergvorm Chaenomeles “Chojubai” produceert het hele groeiseizoen door witte of rode bloemen. Voor de liefhebbers is er dus bijna elke gewenste kleur.

Chaenomeles "Chojubai"
bloemen ook vaak op het naakte hout

Chaenomeles japonica, Dwergkwee of Japanse sierkwee.

Von Siebold ontdekte in Japan talloze gekweekte variëteiten van dwergkwee. Zo’n veertig jaar daarvoor (1796) haalde Sir Joseph Banks dwergkwee al uit China. Waar hij de in het wild groeiende struik (Chaenomeles speciosa) ontdekte, is onbekend.

Chaenomeles speciosa

Chaenomeles japonica groeit in het wild in de bergbossen van Hunshu en Kyushu in Japan. Hieruit zijn een aantal belangrijke selecties voortgekomen.

Het is een kleine meerstammige, sterk vertakt, grillig en doornige struik met een ovale kroon, sterk vertakt en bloeit meestal met rode bloemen, soms ook oranje, roze en wit en worden in clusters gedragen, gevolgd door vruchtzetting en eetbare vruchten. Sommige cultivars zijn heel sterk gedoornd, soms 1a 3 cm lang.

Plaatje 2

Bloeitijd: maart tot mei soms midden in de winter, bloemblaadjes zijn eetbaar.

Alle soorten en cultivars zijn gemakkelijk te kweken en te vormen voor de bonsai. Groeit niet zo goed op kalkrijke grond. De Ph mag licht zuur tot neutraal zijn, ze verdragen ook een Ph 5 tot 6.5, dit is kanuma vermengd met wat akadama. Ze groeien het best op een half zonnig/zonnige plaats.
Twee planten bij elkaar geeft een betere vruchtzetting. Is ook te gebruiken als haag- en leiplant.

Chaenomeles speciosa 'Nivalis' heeft witte bloemen
Chaenomeles x speciosa Geisha Girl bloeit oranje
Chaenomeles x speciosa Toyo Nishiki; rose
Chaenomelis Double Take; dubbele bloem, rood
 Stijlen

Geschikt voor alle stijlen van Shohin tot middelgrote, behalve bezem.

Verzorging
Volle zon. Enigszins beschermen tegen strenge vorst.

Watergift
Dagelijks in het groeiseizoen, benevelen op hete dagen, maar niet tijdens de bloei, matig water in de winter, maar laat de kluit nooit uitdrogen.

Voeding
Onze wel bekende DCM mest tot de bladval.

Verpotten
Om het jaar, later om de 4 a 5 jaar, nooit als de boom in bloei staat, een goed doorlatend kalkarm basis grondmengsel gebruiken. Sierkwee groeit het best op een bodem met een goede afwatering, maar vochthoudende humusrijke bodem.

Snoei
Chaenomeles moet niet te veel gesnoeid worden, overtollige takken snoeien voor de vorm er in te houden.
Laat de boom ongestoord uitgroeien tijdens de zomer. Snoei in de herfst alle scheuten terug tot aan de 2e knop. Verwijder voortdurend wortelopslag.

Vermeerderen
Zaaien in het vroege voorjaar. Stekken in Aug. of in de winter. Als je zwaardere stekken gebruikt is het mogelijk in 1 jaar een pre-bonsai te kweken. Kruisingen worden meestal geënt.

Leen