De Larix, eenvoudig te stekken!
Een optie voor goedkoop startersmateriaal is stekken. De Larix laat zich erg eenvoudig stekken. Ik gebruik zelf gewoon de takjes die je in de zomer snoeit. Deze aan de onderkant ontdoen van de bast, in stekpoeder dopen en in de grond zetten. De meesten slaan aan is mijn ervaring. Ik gebruik als grondsoort pure akadama (fijn), maar dat kan vast ook anders.
Natuurlijk duurt het een tijd voordat een stek een redelijke dikte heeft bereikt. Je kunt dit proces versnellen door de stek na een poosje in de volle grond te zetten. Let dan wel goed op de gevolgen van snelle groei zoals een wortel die te ver gaat, ingroeiende draad of een ongewenste vorm. Het mooie van beginnen met stek is nu juist dat je bijna volledige controle hebt over hoe het boompje er uit gaat zien. Je moet alleen veel geduld hebben. En wat mij betreft kan een boom die geen 20 cm brede stambasis heeft, ook best aardig zijn. Je kunt b.v. ook denken aan een bosje of een rotsbeplanting.
Ik wilde graag een ‘windswept’ in mijn collectie. Het valt niet echt mee om hier leuk startersmateriaal voor te vinden. Dus heb ik de stek van een Larix gevormd tot deze stijl. Wederom; de prijs voor deze starter is €0,-
De Larix is in dit geval trouwens een kaempferi of Japanse Lork, ook hier wordt de Nederlandse naam Lork niet veel gebruikt. Inheems in Europa is Larix decidua, deze heeft iets langere naalden bij ons op zeeniveau. De Larix yamadori die je b.v. bij de Zwitserse bonsaimeesters zoals Pius Notter nog wel eens ziet, zijn bomen uit het hooggebergte en niet maatgevend voor wat wij hier de lage landen kunnen bereiken…
Het is een bladverliezende (of naaldverliezende zo u wilt) conifeer, die in het voorjaar prachtig fris groen uitloopt. Als grondsoort voldoet ieder goed doorlatend mengsel. Er komen ziektes voor in de Larix, maar ik heb hier nog nooit last van gehad. Ook komen er – in tegenstelling tot b.v. dennen – geen luizen in. Hiernaast nog een voorbeeld van een boompje uit stek wat pas een jaar of drie in een pot staat. Bij deze had ik b.v. te laat erg in de lelijke kronkel die de wortel aan de linkerkant maakte….
En tot slot, ik heb niks tegen de bladen met mooie bomen. Ik ben al sinds het eerste begin abonnee van Bonsai focus en jarenlang van Bonsai today. Met het opdoen van inspiratie is niks mis. Maar wees reëel als het om je eigen situatie gaat en beleef vooral plezier aan de eenvoudige realiteit!
Michel Kuipers