Lonicera

Bonsai van minder gebruikte soorten.

Bij het woord bonsai denken veel liefhebbers aan de bekende, deels uit Japan ‘overgewaaide’ soorten als Jeneverbes, Den, Haagbeuk en Esdoorn. En dan vaak nog de ondersoort uit Japan of Korea als de Vijfnaaldenden (Pinus parviflora) of de Koreaanse Haagbeuk (Carpinus turczaninowii). In de bladen en op internet worden we overstelpt met ‘bonsai porno’ van yamadori die voor de gemiddelde liefhebber zeker leuk zijn ter inspiratie, maar onbereikbaar om zelf te gebruiken. In dit artikeltje wil ik een paar soorten – die ik toevallig in mijn zeer bescheiden ‘collectie’ heb – laten zien. Soorten die eenvoudig en goedkoop te verkrijgen zijn in ons land, en naar mijn bescheiden mening goed geschikt voor bonsai.

Lonicera nitida ‘Elegant’ (struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie)

Deze soort wordt veel gebruikt in plantsoenen, rond parkeervakken en dergelijke als goedkope ‘vakvulling’. Het is een struikvormige soort die ongeveer 1,2 tot 1,5 meter hoog wordt, met breed spreidende takken. De soort bloeit met weinig opvallende geelwitte bloemetjes, waarna violet/paarse bessen gevormd worden.

 

De struik is groenblijvend en groeit hard. Kent weinig plagen en ziektes en – belangrijk voor ons – loopt zeer makkelijk uit op oud hout en heeft kleine blaadjes. Als bonsai is de soort behoorlijk goed winterhard (ik heb er een al ruim 10 jaar en heb hem nog nooit tegen vorst beschermd) en groeit hard.

Qua stijlen zullen we gezien de natuurlijke groeiwijze al snel uitkomen bij gebogen opgaand (moyogi) of bezemstijl (hokidachi), evt. windgestriemd (fukinagashi) of een dubbel- of meerstam.

De soort is eenvoudig te vermeerderen door zomer- of winterstek. Maar in de buurt van een plantvak waarin ze staan, vind je vaak spontaan opgeschoten exemplaren die via zaad verspreid zijn. Ze verdikken vrij snel, vooral als je ze een tijdje in de volle grond opkweekt. Ik gebruik een grondmengsel van ongeveer half akadama met wat potgrond, maar de soort is absoluut niet kritisch op de grondsoort en verdraagt zowel veel als weinig water.

detail opname vd voet

 

1 jaar later detail opname van de voet

Michel Kuipers