Sequoiadendron giganteum - Mammoetboom

Wellingtonia Sequoiadendron giganteum
loof van de giganteum

De mammoetboom of reuzensequoia (Sequoiadendron giganteum) is een boom uit het geslacht Sequoiadendron van de Cipresfamilie (Cupressaceae). Het is de zwaarste boom in de wereld. De soort komt van nature voor in Californië waar ze groeien op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada. Voor de ijstijden kwam de boom algemeen voor op het Noordelijk Halfrond. In bijvoorbeeld Europa is de boom bekend als fossiel in bruinkoollagen. De Grootste mammoetboom is de Generaal Sherman tree, deze boom is te vinden in het Sequoia nationaalpark in Californië, heeft een hoogte van ruim 83 meter, met een omtrek van 31 meter bij de grond en 26 meter op borsthoogte.

Als je op zoek bent naar een van de vier grootste levende bomen op aarde, hier zijn ze, elk prachtig in zijn eigen kracht en soort, maar ook indrukwekkend in hun ware vorm als miniatuur bonsai.

Wellingtonia / Mammoet boom; (Sequoiadendron gigateum) zie hierboven.

en hieronder

Redwood (Sequoia sempervirens) of Giant Redwood / Coastal Redwood / Californische Redwood + loof
Dawn Redwood (Metasequioa glyptostroboides) + loof
moerascipres (Taxodium distichum) of Swamp Cypress, Deciduous Cypres + loof

De Sequoiadendron giganteum is alleen al uniek in zijn zorgbehoefte naar water. Meer dan andere voorkomende bonsai boomsoorten.

De mammoetboom eist voortdurend een vochtige bodem.

Af en toe drijfnat is goed, maar af en toe droog is slecht voor de sequoia’s. Permanent drassige of modderige bodem zal niet werken.

Dit zijn fabuleus/fantastische snelgroeiende bomen, maar sommigen zeggen dat ze niet tot een harmonieuze bonsai gevormd kunnen worden, doordat ze de neiging hebben heel snel hun potten te ontgroeien, tenzij je eenmaal per jaar wortelsnoei toepast.

Schrijver bewijst het tegendeel.

Hun snelle groei betekent dat veel snoei nodig is. Ook hebben ze de neiging topdominant te zijn, zodat je de topgroei meer onder controle moet houden dan de zijtakken.

Een zeer krachtige boom, het voortdurend snoeien is nodig gedurende het hele jaar.

Loof van de Sequoiadendron giganteum Gloucum, deze variant is blauwgroen

Als het om een snel groeiende soort gaat kan een bonsai het best gevormd en onderhouden worden met de ‘clip and grow’ methode. Maar bedrading is vereist als correctie tijdens het voorjaar en de zomer. Let wel op de snelle ingroei in de zeer zachte bast.

Er zijn een aantal grote voorbeelden van hun oorspronkelijke habitat van deze soorten gebruikt voor bonsai in Amerika.

Starters zijn te koop bij gespecialiseerde boomkwekerijen en tuincentra.

Goed en snel te kweken uit zaad.

Dan Barton heeft een artikel geschreven in zijn boek ‘The Bonsai Book’ (1989) over de ‘Wellingtonia Sequoiadendron giganteum’.

Kernpunten waren

  • hij moet overvloedig water hebben en regelmatig blad besproeien.
  • verlangt veel mest
  • werpt een vrij hoog percentage van de bladeren af in de herfst
  • geheel winterhard, maar reageert goed op de winterbescherming die verjonging vergemakkelijkt
  • de focus ligt op het verkrijgen van een rechte stam met behulp van klemmen
  • pas op voor beschadigingen op de zachte schors dus vermijd het toepassen van te veel druk, let op het ingroeien van draad
  • om de takken in hun positie te handhaven splits je de onderzijde met een scherp mes zodat de takken flexibel blijven en niet omhoog groeien
  • Geeft de voorkeur aan rijke compost, dat houdt de wortels productief
  • nijp het blad met de vingers om een fijnere vertakking te krijgen.
  • Verwijder al de naar onder groeiende scheuten en de uitlopers op de stam

Voeding:

Mest uw ondiep opgepotte sequoia met regelmaat tijdens het groeiseizoen. Gebruik een gebalanceerde meststof.

Gigant Sequoia mest N 28 – P 8 – K 18 voor in pot groeiende sequoia’s.

Mix een eetlepel met 4 liter water en geef dit elke 14 dagen in het groeiseizoen op het wortelgebied in de pot. Dit geeft geen schade aan wortels en loof.

Sequoia’s zijn vraatzuchtige eters en zullen dienovereenkomstig groeien. Het is een vergissing om te proberen de mammoetboom klein te houden door inhouding van voeding. Miniaturisatie moet gebeuren met bonsaitechnieken zoals selectieve taksnoei.

Blad en takken snoeien

Snoeien van de mammoetboom als bonsai kan worden uitgevoerd op elk moment van het jaar wat betreft het handhaven van de gewenste vorm. Hoofdsnoei wordt gedaan wanneer de boom in rust is. De rustperiode hier is normaal gesproken van eind november tot begin maart. In warmere klimaten kiest je de koudste maand voor grote snoeibeurten. Eenvoudige snoei om de gewenste vorm te behouden wordt uitgevoerd voor zover nodig.

De boom op de afbeelding linksboven is klaar voor een grote snoeibeurt, uit te voeren in december. De boom is ingekort, de bovenste tak wordt gebruikt voor een nieuwe top. De onderste takken zijn zorgvuldig onderzocht om de juiste positie voor de vorm ervan te bepalen. Overbodige lage takken zijn verwijderd dicht bij de stam met een concaaftang om zo meer zicht te krijgen op de stam en hierdoor wortels te verminderen; elke tak wordt gevoed door zijn eigen wortel, dus elke tak die gesnoeid wordt betekend een wortel minder.

Op deze boom met de jonge leeftijd van 4 jaar is het het beste om de onderste takken intact te houden tot ten minste halverwege op de stam; dit om voldoende diktegroei te krijgen. Bij oudere exemplaren kan meer dan de onderste helft van de stam kaal worden.

In de top vormt hij nu meerdere nieuwe scheuten, sorteer er een van om een goede nieuwe top te vormen of breng een zijtak omhoog om de top te vormen (boven rechter foto). Maak dan gebruikt van een staaf betonijzer door deze langs de stam te binden en die tak zo vast zetten dat hij uit kan groeien tot een top.

De boom wordt gevormd door elke tak te bedraden. De gewenste vorm is die van een piramide. De piramide kan een brede of smalle basis hebben, afhankelijk van het specifieke model.

Geef hem rust tot de nieuwe groei.

Standplaats:

De mammoetboom is een buitenboom. Direct zonlicht gedurende ten minste een deel van de dag tijdens het groeiseizoen is nodig voor de vitaliteit. Wees voorzichtig als de temperatuur te hoog wordt op een warme dag, de sequoia zal al het vocht in een korte tijd uit de pot zuigen. Verplaatst hem tijdelijk naar een schaduwplek.

Hoge temperaturen (meer dan 37°C in de zon) zijn niet schadelijk voor de bladeren maar zal de wortels verdorren. Probeer de wortels koel in de zomer (30°C of minder) te houden.

Tijdens de winter in koude klimaten bestaat het gevaar voor uitdroging. De bomen kunnen uitdrogen terwijl het vriest. Waar mogelijk kun je de bomen ingraven in de sneeuw of grond. Zij zullen in perfecte conditie blijven, net zoals ze doen in de natuur, begraven in de sneeuw voor de hele winter. Dat zal de wortels isoleren van de koude wind.

Als er geen sneeuw is of u kunt ze niet ingraven zet ze in een schuur of garage. Na de vorst direct weer naar buiten.

Vergeet niet om te werken aan de boom om zijn natuurlijke vorm te behouden die representatief is voor de soort. De boomhoogte dient 7 tot 9 maal de stamdiameter te zijn en de vertakking moet beginnen ongeveer halverwege de stam/boomhoogte.

Verpotten en substraat

Om de twee jaar voor de oudere planten, elk jaar voor de jongere planten. Verpotten in de vroege lente. Gebruik een goed doorlatende grond, 2 delen akadama, 2 delen puimsteen en 1 deel fijngeknipt veenmos voor het vasthouden van vocht.

Het is alleen nodig om wortels te snoeien als je de boom verpot naar een kleinere pot.

Om een reuzensequoia zoveel jaar in een pot te houden als nodig is om een perfecte bonsai te maken, moet er een ideale combinatie uitgevoerd worden van toppen en snoeien. De reuzensequoia’s die in het wild groeien, leven in een “wortel-gebonden” bestaan tijdens hun totale leven van 3000 jaar. De wortels zijn zelf-snoeiend. De aarde in de natuurlijke omgeving van de sequoia’s is vaak ondiep met een harde granieten onderlaag. Een volwassen reuzensequoia heeft ruim 4000 vierkante meter grond nodig om voldoende wortels te verspreiden; dat alles om zijn enorme gewicht (tot wel 1.3 miljoen kilogram) stabiel te houden. Binnen die 4000 vierkante meter leven vaak meerdere sequoia’s die om dezelfde ruimte vechten. Het weghalen van een “wortel-gebonden” bestaan is niet noodzakelijk voor het voortbestaan van de sequoia die in een pot groeit. Het is wel van belang om nieuwe groei te stimuleren. Het ontbreken van ruimte voor nieuwe wortels zorgt voor een situatie waarin de boom wortels moet afstoten en vervangen voor nieuwe voedingswortels, terwijl de oude verteren. Dit zal resulteren in achtergestelde groei. De beste manier om groei te stimuleren is door de plant in een grotere pot te planten. Wanneer de boom de gewenste hoogte/grootte heeft bereikt kan alleen de tijd de boom een knoestig en oud uiterlijk geven. Van een reuzensequoia mogen de wortels nooit bloot liggen. De houtachtige wortel van de sequoia’s geven witte voedingswortels die noodzakelijk zijn voor voedselopname. De voedingswortels zijn erg broos en breken bij de kleinste aanraking. De voedingswortels gaan verloren wanneer ze bloot komen te liggen. Zonder de voedingswortels moet de boom razendsnel nieuwe wortels maken om te kunnen overleven. De boom raakt zwaar beschadigd als voedingswortels worden verwijderd. De meest waarschijnlijke uitkomst is dood door uitdroging binnen een maand, afhankelijk van de buitentemperatuur.

Reuzensequoia bonsai plantfood is verkrijgbaar via website: www.giant-sequoia.com

Wellingtonia Sequoiadendron giganteum, stamomtrek 19.5, hoogte 90 cm, 40 jaar. Eigendom schrijver.

Leen