Masterclass door Minoru Akiyama

Masterclass georganiseerd door Bonsai Verenigingen Midden Nederland en Apeldoorn, dd 4 maart 2020, Leersum.

Verslag: Irving Wong — Foto’s: Stef de Graauw — Tolk/vertaler tijdens de avond: Maarten van der Hoeven

Minoru  Akiyama presenteert zich als een zeer bescheiden man. Hij bespreekt elke bonsai met respect, dat mede zichtbaar wordt in de wijze waarop hij de boom met zijn handen betast, eventueel mogelijkheden aangeeft door een tak een stukje te buigen in die richting waardoor de tak een grotere bijdrage kan leveren aan de vorm en stijl van de boom.

Minoru _Akiyama_MC1

Aan de orde hierbij zijn onder andere:  de balans in de boom, de driehoeksvorm, de voorkant van de boom. Soms beveelt hij aan een andere voorkant te kiezen of bijvoorbeeld om de boom te kantelen, waarbij nog enkele wijzigingen aan een enkele tak mee gepaard gaan ten einde ruimte in de boom te realiseren: dat allemaal ten behoeve van meer licht in de boom voor de takken die dat in de bestaande positie onvoldoende krijgen.

Driehoek
Driehoek
Ruimte
Ruimte

Een dilemma van een stamlijn van een besproken boom die bij de wortelvoet dermate opvallend smal was en de stam toonde zich weinig taps. In een kwinkslag vertelde Minoru welke oplossing die dan in Japan wordt gebezigd:

“ de plaatsing van een steen onder aan de stam kan een goede bijdrage leveren”

Minoru _Akiyama_MC4
Minoru _Akiyama_MC3
Minoru _Akiyama_MC2
Minoru _Akiyama_MC5

De integraliteit van zijn kennis over de bonsai en het vormen van een  bonsai tot een kwalitatief meer waardevolle  is hem volledig eigen en verheft deze leerzame en boeiende boombespreking tot een ware masterclass.

Meer foto’s zie  Facebook