Opening Japanse Tuin Clingendael 2024

De Nederlandse Bonsai Vereniging had ook voor 2024 een uitnodiging ontvangen om op feestelijke wijze de Japanse Tuin in Den Haag / Wassenaar bij te wonen.
Anita van der Wal – Zuurbier viel de beurt om op 24 april de NBV te vertegenwoordigen.

De Japanse Tuin bevindt zich op landgoed Clingendael. Barones van Brienen had tijdens haar reis in Japan 1911 inspiratie opgedaan en in 1913 werd de tuin aangelegd met lantarens, bruggen en diverse ornamenten, die ze tijdens haar reis had ingekocht. De tuin is inmiddels de 100 jaar gepasseerd en toont grote bomen, prachtige azalea struiken, een fantastische waterpartij en geeft een fijn harmonieus gevoel als je over de paden loopt en naast je hele oppervlakten met mos ziet. Er moeten wel 40 soorten mos staan.

De Japanse ambassadeur mijmerde over het Japan van 1911. Hij was wel benieuwd hoe het eruit moet hebben gezien, want Tokyo werd daarna door de grote aardbeving getroffen (1923) en vervolgens in de tweede wereldoorlog zwaar gebombardeerd (1945) waardoor tegenwoordig weinig historische gebouwen te zien zijn.

Wethouder Barker van Den Haag prees de Japanse tuin als “groen juweel” dat door iedereen bezocht kan worden. Dit is ten opzichte van het verleden een duidelijk proces van democratisering geweest.

Burgemeester de Lange, van Wassenaar, prees de tuin als kenmerk van vrede en connectie. Een goede samenwerking tussen Japan en Nederland draagt bij aan het onderhoud van de Japanse Tuin.

Japans muziek instrument

Momenteel weten 163.000 bezoekers de weg naar de tuin te vinden , verspreid over 8 weken elk jaar. De tuin is kwetsbaar, dus beperkt open.

Ontluikende varens
Japanse lantaarn

Er waren diverse organisaties uitgenodigd door de gemeente Dan Haag, waaronder liefhebbers van Kyundo, Aikido, Ikebana en wij van Bonsai. Een mooie gelegenheid voor netwerken met iedereen die een warm hart draagt voor Japanse kunsten.

 

Verslag en foto’s: Anita van der Wal – Zuurbier

Aronskelk langs waterkant