Opening van de Japanse tuin op landgoed Clingendael in Den Haag / Wassenaar

Tekst en foto’s: Alex Straver

Op uitnodiging van de Japanse ambassade mocht Alex Straver namens de Nederlandse Bonsai Vereniging deelnemen aan de officiële opening van de Japanse tuin op landgoed Clingendael in Den Haag/Wassenaar.

Het was een fantastische happening. Iedereen werd ontvangen door een host van de gemeente Den Haag. Voor dit evenement mochten bij hoge uitzondering auto’s op het terrein worden geparkeerd.

Bij de ingang van het landgoed was een grote tent opgezet. Bij aankomst was men nog bezig met de laatste hand aan de inrichting. Dames van de Nederlandse Ikabana vereniging waren bezig een paar mooie stukken neer te zetten.

Zij vertelden dat zij ieder jaar de bloemstukken verzorgen, ook één in het theehuis in de Japanse tuin.

Misschien een idee voor volgend jaar om vanuit de NBV ook iets neer te zetten?

Om tien uur werd er koffie met gebak gepresenteerd, en om half elf waren er speeches door de Japanse Ambassadeur Z.E. heer Hiroshi Minami, de Burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, en enkele anderen.

Daarna mochten de ca 80 genodigden naar de tuin.

Onder de genodigden waren vertegenwoordigers van Japanse cultuur verenigingen, gemeentelijke vertegenwoordigers die over het groen in de stad gaan, Rijksmuseum van Oudheden Leiden, enz.

Door de kou van de laatste tijd was er nog veel niet uitgelopen, maar dat zal toch spoedig wel gebeuren. De tuin was weer prachtig en vanaf nu 6 weken geopend voor het publiek.

Zaterdag 29 april – zondag 11 juni 2023, elke dag van 9.00 tot 20.00h.