Perenroest
Beste Bonsai vrienden,
Elk jaar is het weer fijn als het zover is; het voorjaar dient zich aan. Maar dat betekent wel voor de Juniperus dat het Perenroest weer de kop op kan steken.
Het is jammer genoeg niet te bestrijden, dat betekent voor de meeste bomen die besmet zijn met deze schimmelziekte dat hij de klikobak in moet, of beter nog verbrand moet worden, het is zeer besmettelijk.
Er is nog een redding als het gaat om een enkele tak die je kunt missen in de boom; deze dan in zijn geheel verwijderen en verbranden.
Hier nog een tip van Iwan Roos.
Ik heb vernomen van Iwan Roos dat als je problemen heb met Perenroest, dat glibberige bruine spul aan de takken in het voorjaar ( zie foto’s onder),je in de Juniperus je de uitbreiding kunt voorkomen door te spuiten met Luxan spuitzwavel. Dit doe je door (preventief) 2 x te spuiten; 1 x in augustus en 1 x in september. alles goed nat spuiten tot de vloeistof van de plant loopt.
Hiermee voorkom je nieuwe aantastingen.
Oude besmettingen; de aangetaste takken totaal verwijderen en verbranden.
Het is zeer besmettelijk!
https://www.fruitbomen.net/bestrijden
https://www.fruitbomen.net/mobile/info.php?id=3
Aanvulling door Wim Opstal
Daar exact niet meer hier in de handel te verkrijgen is, ben ik op zoek gegaan naar een bestrijdingsmiddel wat daar de vervanger voor zou kunnen zijn.
Waarom dan?
Ik ben de bezitter van enige Juniperus boompjes en dat schijnt de waardplant te zijn voor de perenroest (waardplant is een plant waarin de perenroest overwintert).
De perenboom blijft niet het hele jaar in blad dus kan deze meeldauw niet in de perenboom overwinteren en zal je zien dat als de temperatuur terug loopt deze zijn heil gaat zoeken op een plant welke wel groen blijft en dit is de Juniperus. Mits hij in de buurt staat (tot op een afstand van plm. 100m, is mogelijk).
In de winter is er niets van te zien maar zodra de temperatuur in het voorjaar weer voldoende gestegen is wordt deze weer actief. Dit is te zien aan de boom. Er verschijnt een soort kluwen van ragfijne draadjes en dit is de tijd om in te grijpen.
Zelf heb ik spuitzwavel genomen met wat exact (had ik nog in voorraad) en gespoten. Hierdoor heb ik de zomer door geen last gehad van de perenroest.
Echter de perenboom is wel besmet en dit is te zien aan kleine oranje vlekjes op het blad. Deze bladeren moet je eraf halen en in de huisvuilbak doen zodat dit verbrand wordt. (Als je het in de compostbak doet zal het overleven en elders de kop weer opsteken).
Bij de bladval van de perenboom is het ook verstandig om al het gevallen blad op te rapen en in de huisvuilbak te doen.
Vervolgens kwam ik er achter dat Exact uit de handel genomen is.
Na wat informeren ben ik er achter gekomen dat de vervanger hiervoor is Foliecur en Luna privilege.
Foliecur geniet de voorkeur. (let er op dat de werkzame stof Tesuconazool in het middel moet zitten).
Het middel is van Bayer en zou te verkrijgen zijn bij tuincentra maar zeker bij Horticoop.
De tijd van toe te passen weet ik niet maar zal zeer zeker op de verpakking staan.
Wim Opstal †