Pinus parviflora verpotten

Pinus parviflora verpotten, hoe en wanneer?

 De beste periode is de lente. In tegenstelling tot de meeste loofbomen reageren de dennen gewoonlijk nogal traag op de oplopende temperatuur in het voorjaar. Is het belangrijk een beuk of een larix te verpotten voordat het loof gaat schuiven (een vakterm voor beweging in de knoppen), een den kan beter verpot worden als de temperatuur wat stabieler wordt. Dat kan natuurlijk verschillen per jaar en dat kan al eind maart begin april zijn (denk aan april 2007) maar als de temperatuur plotseling daalt, bescherm de boom dan. Een ervaren bonsailiefhebber raakt niet zo gauw in paniek. De veiligste periode om een Pinus te verpotten is ongeveer half april tot eind mei, dan is de Pinus weer een beetje uit zijn winterslaap en beginnen de wortels weer te werken.

De wortelsnoei

In tegenstelling tot die van loofbomen kan de wortelkluit van een den niet zo sterk worden teruggesnoeid, voorzichtigheid is wel nodig. Bij een gezonde Pinus (te herkennen aan de donkergroene naaldkleur) is het mogelijk de kluit een derde terug te snoeien; bij wat minder krachtige bomen is men wat voorzichtiger, zeker bij pas geïmporteerde bomen waar nog de oorspronkelijke rode klei aanwezig is. Het beste zou zijn dit direct helemaal weg te halen daar het droogrot kan veroorzaken, maar daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Bij dennen is wortelrot pas na maanden aan de boom te zien; naalden verdrogen en de boom gaat plotseling dood. Het beste is om bij elke verpotting een deel van de oude grond weg te halen en met een aangepunt eetstokje de oude grond rondom de stam weg te krabben om de wortelvoet bloot te leggen. Prik met het eetstokje voorzichtig dwars door de kluit naar beneden om de doorlaatbaarheid te verbeteren. Spoel zeker nooit de kluit helemaal uit. Het gevaar bestaat dan dat je de mycorrhizaschimmel waarmee hij in symbiose leeft helemaal wegspoelt. Meng wat van de oude, in de pot aanwezige, schimmel weer door de nieuwe grond.

Draineringvermogen

Een belangrijk punt voor een goed grondmengsel is een groot draineringvermogen. Pinussen voelen zich het beste thuis in een mengsel van gelijke delen Kiryu of Bims en Akadama, maar Kiryu of Bims alleen werkt ook goed. Maak vooraf eerst een verankeringsdraad in de schaal om de boom goed te kunnen vastzetten en plaatst op de gaten in de schaal de welbekende gaasjes (vastzetten voor iedereen wel bekend). Zeef de Akadama en Kiryu/Bims op korrelgrootte en haal al het stof er uit, meng het 1 op 1, maak daarvan een bergje in de schaal met het grofste materiaal onderin. Plaatst de boom daarop en druk hem met een draaiende beweging stevig aan. Vul hierna de schaal met het fijnere grondmengsel, zorg dat je grond droog is als je het verwerkt want anders wordt het een papje en gaat de korrelstructuur helemaal verloren. Als het verpotten helemaal klaar is, geeft je net zo lang water met een fijne broes tot er schoon water onder uit de pot loopt; het laatste fijne stof dat nog in het grondmengsel zit wordt er dan gelijk uitgespoeld.

De wortels van de Pinus parviflora kunnen wel wat hebben, maar zorg ervoor dat je alles klaar heb staan voor je begint en laat de wortels niet onnodig lang bloot en droog liggen.

De schaalkeuze

De schaalkeuze is een moeilijk verhaal, veel hangt af van de persoonlijke smaak. In ieder geval een ongeglazuurde schaal.

Een nachtvorstje

Een licht nachtvorstje doet een pas verpotte Pinus geen kwaad mits de boom gezond is en de wortels niet extreem zijn gesnoeid. Een Pinus heeft liever na het verpotten geen wind of te veel water/regen; dus houd de grond licht vochtig. Geef bij zon en schrale oostenwind flink wat water. Na 3 weken kan begonnen worden met licht bemesten.

Om wortelvorming te bevorderen mengt je wat Vivifos door het grondmengsel bij het verpotten of giet u na die 3 weken met Algospeed N-P-K- 10 50 10.

Leen