Pseudocydonia sinensis of Chinese kweepeer, Chinees; Mugua) is een bladverliezende boom in de familie rosacea, afkomstig uit het zuiden en oosten van China, het is de enige soort in het geslacht Pseudocydonia. De harde, samentrekkende vrucht wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde en als voedsel in oost Azië.
Bomen zijn over het algemeen 10-18 meter hoog.
De boom is nauw verwant aan het geslacht Chaenomeles en wordt soms geplaatst als Chaenomeles sinensis. Maar mist doornen en heeft enkelvoudige lichtroze bloemen.
De Chinese kweepeer onderscheidt zich verder van de kweepeer, Cydonia oblonga door zijn gekartelde bladeren en gebrek aan dons.
De Chinese kweepeer is een prachtige fruitboom met een mooie decoratieve schors/bast met prachtige kleuren. De schors valt in stukjes af waardoor er een mooi patroon aan verschillende kleuren ontstaat van grijs, groen en bruin, denk hierbij aan de plataan.
Donkergroen blad, onderkant donzig grijs behaart blad.
De vrucht is een grote ovale pitvrucht 12-17 cm lang met vijf vruchtbladen. Het geeft ze een intense, zoete geur en het rijpt in de late herfst. De kweeperen kan men vanaf oktober oogsten.
De grond en bemesting:
Een kweepeer houdt van een grondsoort die neutraal tot lichtzuur is. Onze kleigrond is behoorlijk kalkrijk, dus niet zo geschikt. Op half om half Akadama en Kanuma groeit hij uitstekend. Dus een goed waterdoorlatende grond.
De boom staat graag in de volle zon maar ook in de halfschaduw gedijt hij goed.
Geef uw bloeiende kweepeer in het vroege voorjaar een langzaam vrijkomende, universele organische meststof. (DCM Mix 4) Strooi de meststof over de grond om de mest rond de wortels goed te verdelen, werk licht in de grond en maak het oppervlak de 1e keer goed vochtig
Geef vooral niet te veel stikstofrijke meststoffen, dat zorgt voor een grotere vatbaarheid voor ziekten en te veel groei van blad en lange internodiën.
Verzorging en snoeien:
Kan goed tegen snoeien.
Verlangt wel veel water.
Zoals alle bonsai moeten bloeiende kweeperen regelmatig worden gesnoeid voor een fris en aantrekkelijk uiterlijk. De bloemen vormen zich op oud hout, zodat u ze kunt snoeien wanneer de bloeiperiode voorbij is. Als er weinig bloei is, moet u de hele plant terugsnoeien omdat dit uw struik zal helpen zich te verjongen. Om een bepaalde grootte of vorm voor de oudere planten te behouden, kunnen de overvolle takken en de hogere takken worden weggesnoeid.
Gewoonlijk zijn deze bomen kwetsbaar voor schimmelvlekken en bacterievuur. Plagen zoals bladluizen, schurft, mijten of schildluizen kunnen af en toe voorkomen. Controleer regelmatig. Bladluizen zie je vaak op de nieuwe groei, maar de schade is niet levensbedreigend. Wanneer de bladeren geel worden, kan dit wijzen op de aanwezigheid van chlorose.
Als u tekenen van aantasting ziet, behandel uw bloeiende kweepeer met een insecticiden en fungicide.
Vermeerderen kunt gemakkelijk doen door middel van zaden of stekken. Deze methoden zijn makkelijk, snel en vereisen geen extra inspanning of ervaring van uw kant.
De zaden van bloeiende kweeperen kunnen uit de vruchten worden gehaald en van het vruchtvlees worden gescheiden. Neem de zaden in de herfst en laat ze door een vries-dooiproces gaan. Maak de zaden, alvorens ze in te vriezen, schoon in water en laat ze een paar dagen drogen. Zodra ze zijn opgedroogd, doe je ze in een zak met sluiting, gevuld met schoon, vochtig zand of veenmos. U kunt de koude omgeving simuleren door de zak gedurende twee tot drie maanden in de koelkast te bewaren. Haal de zaden na de vriesperiode uit het zakje, plant er een of twee in verse potgrond en dek de pot af met plasticfolie tot de zaden ontkiemen. Zet de pot bij een raam op het zuiden en geef de grond royaal water. Wacht tot de babyplant ongeveer 30 cm hoog is en verplant hem dan naar buiten.
Vermeerderen door stekken, zorg ervoor dat u takjes gebruikt van het vorige groeiseizoen. Zoek takjes met de diameter van een potlood dikte met een lengte van ongeveer 15 a 20 cm. Verwijder de onderste bladeren van de takjes, laat de bovenste intact. Dompel de stekken in beworteling poeder, plant ze vervolgens in een pot gevuld met zanderige, universele grond en geef ze goed water. Dek de pot af met plasticzak en zet hem op een lichte, warme en vochtige plaats zonder direct zonlicht.
U zult merken dat uw stek na ongeveer een maand wortels heeft gemaakt. Controleer de beworteling door voorzichtig aan de stengel te trekken. Als het stekje goed geworteld lijkt, moet u nog een maand wachten alvorens de kweepeer in uw tuin of grote pot te verplanten.
Leen