Reisverslag Japan mei 2016

Japanreis

 

Niet de 3 musketiers, maar de 4 Koyanen (de 3 J’s + L) togen eind mei voor 2 weken naar Japan. Een onvergetelijke rondreis, te beginnen in Tokyo bij het Bonsai-walhalla van Kunio Kobiyashi om ruim 2 weken later te eindigen bij het Satsuki-paradijs van Masayasu Nishiyama, oftewel Mack!
In Tokyo bezochten we o.a. een schitterende Satsuki-show in Ueno-Park en deden indrukken op van deze drukke miljoenenstad met z’n spaghetti-wegen, parken, tempels, dames in kimono, metro’s, treinen en niet te vergeten sushi.
Dicht bij Tokyo ligt de bakermat van de bonsai, t.w. Omiya Village, alwaar we hebben genoten in het befaamde bonsai-museum en verschillende bonsai-kwekerijen hebben gecheckt.
Van Omyia ging de reis per trein verder naar het aan de oostkust gelegen Kanazawa, Daar o.a. in één van Japans mooiste parken , Kenroku-en, rondgewandeld. Mooie verzorgde en gesnoeide oude bomen, in veel gevallen ondersteund met palen, de ondersteuning zorgt ervoor dat de takken bij hevige sneeuwval niet afbreken, schitterende mostuinen, vijvers, tempels, lantaarns en prachtige doorkijkjes.
Het bestellen van een lunch of diner in Japan is als westerling een avontuur op zich, maar toch lukte het steeds weer wonderwel. Saké en andere alcoholische dranken waren minder een probleem. 😉
Van Kanazawa in zuidelijke richting per trein naar Okayama, alwaar we ook een mooi park -Koraku-en genaamd en een kasteelvilla -Okayama Castle- bezichtigd hebben.
Vervolgens via een immense brugconstructie (spoor en autoweg) over een grote binnenzee naar Takamatsu. Voor de verandering daar 2 dagen fietsen gehuurd en o.a. genoten van het allermooiste park; Ritsurin Garden. Op fietsafstand van Takamatsu ligt Kinashi; het Westland van de Bonsai-kwekerijen. Verschillende kwekerijen hier bezocht en werkelijk de schitterendste bonsai en tuinbomen gezien. Hier enkele boompjes aangeschaft om in de koffer mee te nemen.
Vervolgens naar het iets noordelijker gelegen Kyoto, waar we op het station hadden afgesproken met Mack. Drie dagen hebben we met Mack in Kyoto doorgebracht. Mack had voor Kyoto (samen met voor- en nabijgelegen steden -net als Tokyo- één van de allergrootste agglomeraties ter wereld) een uitgebreid programma opgesteld; bruggen, parken, tempels, poorten, zen-tuin, een bamboe-bos, diner met geisha-voorstelling, rijstvelden en niet te vergeten een grote bonsaihandel.
Met de trein via Nara, met z’n gigantische Boeddhatempel en idem Boeddhabeeld, naar Ise; de woonplaats van Mack. Daar werden we -mede door zijn echtgenote- gastvrij ontvangen in zijn typische Japanse huis met zijn uitgebreide Satsuki-tuin. Een verzameling van honderden grote en kleine Azalea’s in potten en in de volle grond openbaarde zich aan ons (helaas wel met grotendeels uitgebloeide bloemen). De grote verzameling rozen van Miyoko, Mack’s vrouw, stond nog wel volop in bloei. We logeerden in het oude huis van Mack, dat hij nog nooit van de hand had gedaan en pendelden regelmatig naar het nabijgelegen nieuwe huis voor de maaltijden ed. Ook hier waren de maaltijden met veel rauwe vis bereid. Nog behoorlijk lastig om langdurig in kleermakerszit aan een hele lage tafel te eten!
Mack had ook voor Ise en omgeving ook een programma gemaakt. O.a. bezochten we enkele tempels, een waterval en voeren met een boot een snelstromende rivier op met aan beide zijden steile rotswanden in de Dorokyo Vallei. Ook Ise zelf is zeer de moeite waard. Een nacht verbleven in een luxe resort in Toba, waar zeer luxe suites voor ons waren gereserveerd en waar we luxe-Japans hebben gedineerd, met wederom uiteraard de nodige rauwe vis. Het thermaal-bad op het resort was weer een ervaring op zich.
Een vriend van Mack heeft een parelkwekerij. We hebben daar zelf parels uit de oesters mogen halen; gemonteerd aan een kettinkje is het een leuk souvenir geworden.
Tot slot hebben we Mack nog een middagje geholpen met het onderhoud van zijn Satsuki. We hebben alle vier een Satsuki van Mack cadeau gekregen en deze na een stevige snoeibeurt ook meegenomen, geen controle gehad dus geen probleem. De groei zit er alweer goed in.
Op 9 juni zeer vroeg uit de veren; uitgeleide door Mack en zijn vrouw en om een uur of elf opgestegen vanuit Osaka. Om een uur of drie, dus maar 4 uurtjes later ☺, veilig geland op Schiphol; einde van een mooie reis.

Leen, Jan, Jaap en Joop

img_4450