Satsuki azalea verpotten

 

Uitzoeken! Uitvinding! Geheim techniek? Presenteren van gewaardeerde technieken die Satsuki liefhebbers hebben uitgevonden.

Het schoonmaken/uitspoelen van wortels dient na de bloei te worden gedaan. Maar de snoei van de boom niet.

Dit zelfde proces kan ook vroeg in het voorjaar (eind febr/begin maart) gedaan worden maar dan samen met snoeien, maar zorg dan dat je een voldoende hoge temperatuur en luchtvochtigheid creëert ( rond de 25 gr.) Plastiek tentje bouwen.

Foto’s en tekst door Shunroku Kenmotsu (Machiya Satsuki associatie in Sagamihara city, Kanagawa Prefecture)

Door foto’s laat ik u zien de methode van het schoonmaken en wassen/uitspoelen van de wortels. De wortels van Satsuki groeien zo hard dat het noodzakelijk is om te verpotten met regelmatig intervallen. Van ervaring weet ik dat het zeer belangrijk is om volwassen bomen ongeveer elke 5 jaar te verpotten, de Kanuma onder de kern van de stam te vervangen. Dit word gedaan door compleet wassen/uitspoelen van de wortels.

Ik was altijd de wortels van de eerste tien dagen tot de laatste tien dagen van juli. Ik merk dat de schoonmaken van de wortels in deze tijd hen meer stimuleert dan verpotten in de vroeg lente. Tegelijkertijd snoei ik nooit de boomdelen boven de grond (takken en bladeren).

Ik verwijder altijd de harde Kanuma grond met een scherpe bamboe eetstokje en een sterke waterstraal, dit is geduldig werk. Dikke wortels die zijwaarts groeien en hinderen andere goede wortels worden ingekort. Voor mij is het belangrijk om alle Kanuma te verwijderen, zelfs als er niet veel dunne wortels meer overblijven.

Dit is een Jukokan die is gevormd als bonsai. De wortelkluit werd schoongemaakt na ongeveer 5 jaar. De grond onder de kern van de stam is zwart/donker.

De toestand van wortels na de weghalen van de harde Kanuma met een eetstokje en daarna de wortels schoonspoelen. Veel zijwaarts groeiende wortels, hinderen andere goede wortels, deze inkorten.,

Als de Kanuma volledig verwijderd wordt, zijn er weinig kleine wortels meer te zien.

Na het uitwassen/spoelen, houd de boom op zijn kop, werk de  Kanuma tussen de wortels en dan met water zorgen dat alle kleine ruimtes goed worden opgevuld.

Daarna omwikkel ik plastic touwtjes om de wortelkluit heen om te voorkomen dat de Kanuma er uitvalt als ik de Satsuki omdraai en in de pot word gezet

Na de vastzetten van de boom in de pot en het opvullen met Kanuma, verwijder ik de touwtjes een voor een. Tenslotte werk ik de Kanuma veder goed tussen de wortels met een bamboe eetstokje. Daarna net zo lang water geven tot er schoon water onder uit de pot loopt.

Het gehele oppervlak afdekken met sphagnummos. Onmiddellijk zet ik de boom buiten zodat de zon kan bevorderen de groei van de wortels.

 

Vertaling uit “The Satsuki Kenkyu” Jan. 2014

Vertaald uit het Japans naar Eng. door Mack, Eng. naar Ned. door Dan Snipes, samengesteld en bewerkt door Leen