Satsuki in de tuin

Satsuki, Japanse azalea ofwel Rhododedron indicum

(vrije) Vertaling van het december nummer of Satsuki Kenkyu 2016

Behalve van Satsuki als bonsai kun je ook van satsuki’s die in de tuin geplant zijn genieten.

 Satsuki’s zijn zo sterk dat men ze al lang geleden in parken en langs wegen heeft geplant. Ze zijn erg populair, dus we komen ze in veel tuinen tegen. Maar omdat ze zo sterk zijn en zelden dood gaan, wordt er weinig naar omgekeken. Als ze goed verzorgd worden krijgen ze veel mooie bloemen. Dus als je ze goed naloopt dan kun je ook genieten van satsuki-bloemen in je eigen tuin.

Plant satsuki’s in tuingrond anders zullen ze gebrek aan water hebben.

Als je satsuki’s in kanuma in je tuin zou planten (zoals je ze ook in bonsaischalen zet) zullen ze vermoedelijk snel uitdrogen omdat de afvoer van het water te goed is. Omdat het lastig is de satsuki in de tuin vaak water te geven kun je de grond beter bewerken – tot een diepte van driemaal de wortelkluit – door akadama te mengen met kanuma en turf en de heester daarin te planten.

Je moet voorkomen dat de satsuki’s in de tuin een gebrek aan water hebben.

Wat betreft het water geven van satsuki’s in de tuin is het zelfs oké als je het in principe aan de regen wilt overlaten. Aangezien ze veel water nodig hebben als ze in de lente en herfst uitbundig groeien, kun je ze echter beter van tijd tot tijd water geven. Als je dit doet, geef ze dan veel water zodat niet alleen het oppervlak nat wordt, maar het water ook dieper in de grond weg zakt.

Deze gesnoeide satsukistruiken zie je vaak in tuinen. Bij een goede verzorging hebben ze veel bloemen.

Als bomen voor in de tuin wordt veelal Osakazuki verkocht. Voor een 30 cm. hoge plant hoef je niet veel te betalen.

Sproei van tijd tot tijd chemische bestrijdingsmiddelen.

Je moet over satsuki in bonsaischalen 2 of 3 maal per maand chemische bestrijdingsmiddelen sproeien. Het is goed dit dan ook te doen over de satsuki’s in de tuin. Als je geen satsuki in bonsaischalen hebt, moet je tenminste eenmaal per maand een antischimmel en een insectendodend middel sproeien (dit zijn wel aanbevelingen voor het Japanse klimaat, redactie). Als je veel geel-witte vlekjes op de blaadjes ziet, wijst dit op aantasting door ‘lace bugs’ (mijten/wantsen). Omdat het een veelvoorkomend soort ongedierte op satsuki bomen is, betekent het dat je niet regelmatig chemische bestrijdingsmiddelen toepast.

w.beslist.nl/products/tuin_accessoires/r/spint+bayer/?wt_https://wwmc=adwordsnl.4|Tuinartikelen|Oude_Account|Search|NL

https://nl.wikihow.com/Zo-kom-je-van-spintmijten-af

Dit zijn de beschadigde bladeren door lacebugs (mijten), een insectensoort die vaak in satsuki’s voorkomt. Je kunt de kleine zwarte vlekjes op de onderkant van de blaadjes zien. Als je deze ziet, moet je een insecticide sproeien.

Je moet ze genoeg meststof geven om veel goede bloemen te maken.

Hoewel het prima is om geen meststof te geven aan satsuki’s in de tuin, kun je toch na het bloeien en in de herfst beter wat mest rondom de wortels strooien, als je wilt dat ze veel grote bloemen maken. Leg de mest op de grond onder de eindpunten van de takken zodat ze de voeding gemakkelijk met de eindpunten van de wortels kunnen opzuigen. Dat is beter dan de mest rondom de stam te leggen.

Het essentiële punt van satsuki’s in tuinen is snoeien.

“Het snoeien van satsuki’s in tuinen” is de belangrijkste activiteit om ze in goede conditie te houden. Het deskundig snoeien zorgt er niet alleen voor dat ze veel nieuwe scheuten maken, maar zorgt er ook voor dat om alle takken heen voldoende luchtcirculatie is. Dit leidt ertoe dat ziekten en insectenplagen minder kans krijgen.

Satsuki’s maken nieuwe scheuten met bloemknoppen voor en na het bloeien. In de zomer krijgen de scheuten nieuwe bloemknoppen, deze groeien en bloeien in het volgende jaar. Als je de bomen na de zomer snoeit, verlies je de nieuw gegroeide bloemknoppen. Daarom moet je de satsuki direct na de bloei snoeien.

Je moet de vorm behouden, de verwelkte bloemen afknippen èn de nieuwe scheuten die in de lente zijn gegroeid. Omdat de satsuki veel nieuwe scheuten en takken maakt, kun je de satsuki in de tuin drastisch met een grote schaar snoeien. Als je daarbij enkele takken –die erg uitbundig groeien– bij de grond afknipt zal de wind gemakkelijker door de takken waaien.

Je kunt van satsuki in de tuin iedere vorm maken, net als de grote bolvorm die algemeen in tuinen voorkomt.

Als mensen satsuki-bonsai mooi vinden, kunnen ze voor de tuin een voorkeur hebben voor soorten met bloemen in verschillende kleuren.

Dit is de bolvorm direct na het snoeien. Wij hebben een goed gevoel bij deze vorm van de boom.

Vertaald uit het Japans naar Engels door Mack, Engels naar Nederlands door Riet Dekker, samengesteld en bewerkt door Leen