Schade door bestrijdingsmiddelen

„The Satsuki Kenkyu”

Dit tijdschrift is geboren om een antwoord te geven op de vragen die men heeft over het verzorgen van bonsai en dan met name de Satsuki Azalea’s. In dit magazine zullen we je tips en oplossingen bieden om je problemen met Satsuki op te op te lossen

Vraag: Kan het bestrijdingsmiddel “Orutoran” schade aan Satsuki’s toebrengen? Mijn Satsuki’s zien er ongezond uit. De bladeren zijn lichtgroen en gelig. Ik heb het middel “Orutoran” tegen trips gebruikt volgens de voorschriften. Kan het zijn dat de verkleuringen van het blad hierdoor zijn ontstaan ?.

Het hier beschreven middel is hier in Europa niet te verkrijgen, maar de beschrijving geldt voor de bestrijdingsmiddelen die we hier zouden gebruiken onderanderen tegen trips. (b.v. Duoflor van Bayer).

Antwoord: Er wordt gesteld dat dit een geschikt en betrouwbaar middel tegen trips is en dat het geen ernstige schade veroorzaakt. Dit in tegenstelling tot veel andere insecticiden.Als je de dosis te hoog neemt is het niet vreemd dat er schade aan je Satsuki’s optreedt. Dit geldt natuurlijk voor alle gewasbeschermingsmiddelen. Bij spuiten met een te hoge dosis kunnen de bladeren afvallen of de bladpunten worden bruin. Kortom, hou je altijd aan de voorgeschreven dosis!  

Als antwoord op je vraag lijkt het ons dat de problemen worden veroorzaakt door andere factoren en dan met name de grond. We moeten wel een slag om de arm houden omdat we de exacte schade niet hebben gezien. Satsuki’s worden van oudsher opgepot/gekweekt in Kanuma. Dit is een zure grondsoort. Indien je echter iedere dag water geeft met sterk kalkhoudend water kan de Kanuma veranderen van een zure in een basische grond. Dit gaat op den duur schade geven aan je bladeren.

Orutoran korrels
Bladschade door te hoge dosis insecticide

Om de conditie te verbeteren moet bij de eerstvolgende verpotting nieuwe Kanuma worden gebruikt. Ook moet er voortaan water gegeven worden met water dat minder alkalisch is. Grondwater (bronwater) bevat vaak meer kalk waardoor deze problemen vaker worden aangetroffen bij hen die dit water gebruiken. Het is dan beter om leidingwater of regenwater te gebruiken. Meet regelmatig de Ph waarden van de grond, de beste PH waarde is tussen de 4.5 en 5.5 voor Azalea. Gebruik een goede Ph meter. Een goede Ph is van grote waarde voor de plant voor het opnemen van de meststoffen. Is de Ph te hoog kan hij veel meststoffen niet opnemen.

Naar>>> bemesting en Ph waarde..

Satsuki liefhebbers die dicht aan de kust wonen kunnen bladschade krijgen door de zoute zeewind (verschild per variëteit). Door het zout dat zich op de bladeren bevindt treed makkelijk verdroging op. In dat geval moeten de Satsuki vaak worden afgespoeld waarbij er op gelet moet worden dat het zoute water niet in de Kanuma kan dringen, afdekken dus!

Bladverkleuring met duidelijke nerven door een te basische bodem
Bij gebruik van een bestrijdingsmiddel dat niet geschikt is voor Satsuki 's kan zelfs bladval optreden. De plant zal hier niet aan sterven
 Aantasting veroorzaakt door zuigende wantsen.
Aantasting door zout. Als je hier niets aan doet kunnen de bladeren snel afsterven, beter is de bladeren zo snel mogelijk af te spoelen.

Toevoeging van Mack: Orutoran is een handelsnaam van een zeer goede insecticide welke ik 4 maal per jaar toepas. Er bestaan 2 vormen, korrels en een oplossing maar het is een duur product. Ik gebruik de korrels als de Satsuki bloeien en omdat het ongeveer een maand werkzaam is gebruik ik het ook als ik gedurende langere tijd niet in het land ben.

Vertaald uit het Japans naar Engels door Masayasu Nishiyama (Mack)

Van Engels naar Nederlands door Tom van Wanum.

Samengesteld en bewerkt door Leen.