Steven Rouvoet presteert geweldig bij NTC

Op zaterdag 23 april 2023 nam Steven Rouvoet deel aan de NTC (New Talent Contest) bij de EBA in Olomouc – Tsjechië. Steven vertegenwoordigde Nederland en wist van de 13 kandidaten de tweede plek te veroveren.

Hieronder het verslag van Steven Rouvoet.

Mijn naam is Steven Rouvoet en ik ben begonnen met bonsai toen in 17 jaar was en werd al snel lid bij vereniging Midden Nederland toen ze nog in De Meern zaten. Toen ik afgestudeerd was had ik plannen om te gaan reizen en heb ik wat projecten weggegeven en in de tuin van m’n ouders gezet.

Toen ik thuis kwam na drie jaar reizen, waren de meeste projecten dood en een paar te ver doorgeschoten om wat mee te kunnen. Ook werd ik druk met een jong gezin om überhaupt tijd te hebben voor een hobby.

4 Jaar geleden hebben we een huis gekocht in de buurt van Zwolle en hebben we ook een tuintje en besloot ik om de oude hobby op te pakken. Ik besloot om weer lid te worden van MN en een cursus te nemen om m’n niveau te verhogen. Door een oproep in de nieuwsbrief heb ik me opgegeven voor de NTC competitie.

In de tussentijd kwam ik in contact met de afdeling Apeldoorn en ging ik daar ook eens langs. Tot mijn verbazing was daar net hun eigen voorselectie voor de NTC. Bij Apeldoorn volg ik nu een cursus bij Rijn Becude om aan eigen bomen maandelijks te werken.

Nadat ik bij MN de lokale competitie had gewonnen bood Bruno Wijman mij aan om bij hem een aantal avonden stoomcursus te krijgen, specifiek voor de NTC. Bruno focuste zich voornamelijk op structuur, opbouw en hoe om te gaan met de NTC.

Nadat ik de wedstrijd bij de NBV gewonnen had begon de voorbereiding voor NTC tijdens de EBA.  Het organiserende land werd Tsjechië en de locatie de Flora beurs in Olomouc. Bruno en Rijn begeleiden normaliter de NTC kandidaten, maar ze hadden beide aangegeven dit niet meer te kunnen. Bob Ruitenbeek had Dan Snipes was bereid gevonden om mij tijdens de EBA te ondersteunen.

21 April was het zo ver en vloog ik naar Praag en vandaar reed met de auto naar Olomouc. Aangekomen in het hotel ben ik een kijkje gaan nemen naar de tentoonstelling. Er was een hal voor de EBA en een aparte hal voor de Tsjechische vereniging. Op het flora terrein waren tientallen kraampjes voor verkopers van fruit boompjes / bloembollen / vleesetende planten etc etc. Het was schitterend weer en je kon over de mensen lopen. Ook liepen er duizenden mensen door de 2 bonsai hallen en kwamen op die manier met bonsai in contact. Carlos van de Vaart had een tent voor de ingang en samen met een andere bonsai verkoper. Carlos deed op beide dagen een demonstratie op z’n bekende yamadori Sabina’s.

Zaterdag de 22e om 9.00 begon de NTC en er waren 13 kandidaten. De Jeneverbessen waren gelijk aan de bomen die ik had tijdens de NBV en  mooi materiaal om mee te werken.

Ik ging van start zoals ik geleerd had bij Bruno: zo compact mogelijk werken, voorkant selecteren, korte kant/lange kant etc. en 4 uur lang geconcentreerd werken is dan uitputtend. Moe maar voldaan, zoals dat heet, was ik best trots op wat ik gemaakt had. Snel scannend langs de competitie groeide m’n hoop op een goede plaatsing. Na een gesprek  met Dan wist hij me weer met beide voeten op de grond te zetten, en eerlijk gezegd z’n punten waren terecht.

Later die avond was de prijsuitreiking en dan zouden we het definitief te weten komen wat de score was. Eerst werden de laagste scores uitgenodigd en tot mijn stomme verbazing kwam er op een gegeven moment een 3e prijs voorbij.

Zou het dan toch……?

De 2e prijs werd het en ik was oprecht trots op deze 2e prijs.

De 1e prijs was voor een kandidaat uit Slowakije die heel netjes gewerkt had.

Na de NTC werden de prijzen voor de EBA en de Tsjechische competitie uitgereikt en was het tijd voor het buffet. Er waren ook diverse lokale brouwsels om te proberen en zoals altijd verbroedert alcohol. Veel nieuwe vrienden gemaakt en tevreden m’n bed opgezocht.

Zondag weer op tijd op om 3 uur terug te rijden naar Praag en om m’n vlucht terug te pakken.

Bij deze wil ik Dan Snipes en z’n vrouw danken voor de gezellig tijd en gesprekken.

Bruno en Rijn wil ik graag bedanken voor de tijd die ze in me geïnvesteerd hebben.

Dus als je jezelf wilt ontwikkelen schrijf je in en ga het avontuur aan!

Groet, Steven