Verpotten Algemeen

Verpotten

Het verpotten is noodzakelijk om diverse redenen:

a       Omdat de grond te oud en verzuurd is (door bemesting) en daardoor geen zuurstof meer doorlaat, dus om de toevoer van zuurstof te verbeteren.

b       Om wortelsnoei toe te passen.

c        De schaal te klein is geworden of een schaal die beter bij de boom past.

Bij hergebruik van dezelfde pot of schaal zal deze, nadat de boom eruit is gehaald, als eerste moeten worden schoongemaakt met een harde borstel. In een enkel geval zal deze als hij erg vuil is met een reinigingsmiddel/ontsmettingsmiddel (Chloor) moeten worden behandeld, om geen ziektes over te brengen. Goed naspoelen is dan een vereiste.

Tijdstip:

Dat is geheel afhankelijk van het jaargetijde, persoonlijk (voor of najaar), het weer en de soort.

Bij loofbomen beginnen als de knoppen gaan schuiven totdat de knoppen groen beginnen te vertonen, niet later.

Bij Larix beginnen zodra je knopzwelling gaat zien maar zeker niet later.

Bij Pinus als de kaarsjes beginnen te schuiven.

Bij Juniperus en Coniferen als je groei in de toppen gaat zien.

Bij azalea eind februari tot begin maart, of na de bloei in juni.

In ieder geval in het voorjaar moet aan de boom zichtbaar zijn dat er ‘beweging’/groei is, dat de boom groei vertoont.

Voorbereiding:

Zorg dat je een plantenspuit bij de hand hebt om de wortels te besproeien als je deze uit de oude schaal heb verwijdert, om uitdroging te voorkomen

Maak van te voren je grondmengsel klaar voor de desbetreffende boomsoort, voor azalea Kanuma.

Vervolgens worden de gaten in de schaal met gaasjes afgedekt en met een draadlus vastgezet.

Breng vervolgens verankeringsdraden aan om de boom goed vast te kunnen zetten, dit om te voorkomen dat jonge nieuwe worteltjes afbreken als de boom gaat staan wiebelen bij een beetje wind, vooral bomen met een grotere kruin die meer windgevoelig zijn.

Steek bij potten met meerdere gaten de verankeringsdraad door het ene gat, haal de draad onder de pot door en steek hem terug door een andere gat. Buig de verankeringsdraden over de pot rand naar buiten. Vervolgens bedekken we de bodem met een laag split, uitgezeefde grove kiryu of grove akadama voor een goede afwatering. Daar bovenop komt een laag van het voorbereide grondmengsel. Werkt de grond goed tussen de wortels.

Pas nadat de hiervoor omschreven werkzaamheden zijn uitgevoerd gaan we met behulp van een Japans eetstokje of iets dergelijks de oude aarde los prikken/harken en de wortels van de kluit ontwarren.

Als de wortelkluit ontward is worden de lange en dikke wortels afgeknipt. Let wel op dat er (voldoende) haarwortels aan het resterende deel blijven zitten om voedsel op te kunnen nemen.

Hierbij moet er zo snel mogelijk worden gewerkt om uitdroging van de haarwortels te voorkomen. Zo nodig worden de haarwortels tussentijds met een plantenspuit bevochtigd.

In het geval dat de wortelkluit alleen haarwortels bevat (zoals bij azalea’s)

de kluit volledig schoonspoelen.

Oppotten:

Daarna plaatsen we de boom op de gewenste hoogte en stand in de pot en zetten hem vast met de verankeringsdraden

Bij een boom met aan één zijde weinig of geen wortels kan je een aangepaste steen onder de stam plaatsen zodat het lijkt dat de boom tegen een rots groeit maar zorgt er tevens voor dat er tenminste een wortel over/langs de steen groeit

Meng wat oude aarde door het nieuwe grondmengsel, zeker bij de Pinus, dit omdat in de oude grond de onontbeerlijke Mycorrhiza’s nog aanwezig is.

Werk het grondmengsel zorgvuldig met een eetstokje tussen de wortels. Zorg ervoor dat er geen holtes ontstaan. Vul verder aan tot net onder de rand van de schaal, met fijn gezeefde Akadama of eigen grondmengsel.

Vervolgens overvloedig water geven totdat het water dat onder uit de schaal komt helder is, zodat het fijne stof dat nog in het grondmengsel zat verdwijnt, doe dit met een fijne broes om te voorkomen dat er teveel grond wegspoelt.

Daarna kan je naar behoefte mos op het oppervlak aanbrengen. Laat het mos eerst goed nat worden door het in een teiltje voor te weken, plaatst het daarna op het oppervlak en druk het met een spatel goed aan. Probeer verschillende fijne mos soorten te gebruiken Als laatste dompelen we het geheel enige minuten volledig onder water totdat al de luchtbellen zijn verdwenen.

Succes

Kees van der Pot