Verslag van de 21ste competitie in het vormgeven van Satsuki.

Vertaling uit de Satsuki Kenkyu van mei 2019

Zijn er tegenwoordig nog personen die ongeduldig worden als ze horen dat er een wedstrijd komt in het vormgeven van Satsuki?

Vroeger werden er veel van dit soort wedstrijden georganiseerd in Japan wat ertoe leidde dat er veel deskundige Satsuki enthousiastelingen waren en waarvan de beginnelingen veel konden leren. Tegenwoordig is het aantal Satsuki enthousiastelingen gedaald en is het ook nog eens moeilijk om goed basismateriaal te vinden, nu zijn er nog maar een paar Satsuki verenigingen die zulk soort wedstrijden organiseren.

Gebaseerd op de mening van de Kakegawa vereniging dat dit soort Satsuki stijlvorming wedstrijden juist heel erg belangrijk zijn om de vaardigheden te testen van de deelnemers maar ook het over en weer delen van die kennis, houdt Kanagawa dit soort wedstrijden elk jaar in maart en waarbij iedereen die wil mee kan doen.

Zeventien Satsuki liefhebbers, waarvan er zes geen lid waren, streden met elkaar om het vormgeven van Satsuki in de kas van het tuincentrum van Kagoshima in Midori-ku, Yokohama stad, Kanangawa provincie op 12 maart 2017. Het materiaal bestond uit samengestelde bomen Yata-no-kagami. De leider vertelde de deelnemers: Het zijn bomen die gemaakt en gevormd werden door drie boomscheuten bij de grond aan elkaar te verbinden. Daarom heeft elke boom ongeveer dezelfde vorm en omvang. Bedenk daarbij om gezien al het werk wat al gedaan is, vooral om rekening te houden met de huidige vorm en groeirichting van elke stam. En de voorzitter Kakegawa voegde eraan toe: Laat alstublieft al je kennis zien die je door de tijd verzameld en verbeterd hebt door van elke boom het beste ervan te maken in de best mogelijke stijl, wind gestreamd

Dit is het materiaal dat is gekocht in Kanuma allemaal van dezelfde soort, Yata-no-kagami. Het is heel moeilijk om een aantal bomen te kopen van hetzelfde niveau binnen een bepaalde prijs

Hier de trekking van loten voor de bomen.

De start van de styling van de bomen, men kreeg hier 3 uur voor.

Even wat aanwijzingen/mogelijkheden

hij beleeft er plezier in

Eenieder geconcentreerd aan het werk

Het was strikt verboden voor de deelnemers om met elkaar te praten tijdens de meeste wedstrijden in het verleden, daar is bij deze wedstrijd vanaf gestapt. Het is zelfs in orde als een beginneling advies vraagt aan een mede deelnemer. Niettegenstaande zullen de deelnemers meer bezig zijn met het vormgeven van hun bomen dan dat ze tijd hebben om te praten.

Dit is een voorbeeld van materiaalvorming wat door de leider van Furuki meesters gemaakt werd, hij heeft vaak gewonnen op de Satsuki wedstrijden.

Hij had een idee om de stam af te zagen, zie de blauwe pijl op de foto

Dit is het resultaat

Na de drie uur durende sessie beoordeelden de voorzitter Kakegawa en de leider van de Furuki meesters de gevormde bomen.

Na het beoordelen werden de winnaars bekendgemaakt en werd het geleverde werk becommentarieerd. Hij zei over het winnende ontwerp, wat de prijs kreeg van de gouverneur van de prefectuur Kanagawa:  Dit werk in de vorm van wind gestreamd werd gemaakt door goed gebruik te maken van de al bestaande stroomlijning van het materiaal. Het punt is nu hoe hij de bedrading gedaan heeft. Hij koos de bedrading die geschikt was en hoorde bij de dikte van de takken, nauwkeurig en goed. Daar de stijl van elk geleverd werk niet erg verschillend was ten opzichte van het winnende ontwerp, kon men juist op het gebied van het juist aanbrengen van bedrading de meeste punten verdienen om in de prijzen te kunnen vallen.

Kazuharu Watanuki kreeg de hoogste onderscheiding van de niet leden met deze boom.

de heer Watanuki , geen lid van de lokale club, krijgt de top ere prijs, hij woont in Yokohama stad van de Kanagawa provincie. Hij ontving vijf kilo Koshihikari rijst wat verbouwd wordt in de NIIgata provincie, als aanvullende prijs.

Hideharu Kasuya uit Kodaira stad Tokyo, krijgt een prijs vanuit de Kanagawa provincie

Masayuki Tsuboi uit Miura stad, kreeg de prijs van de gouverneur van Kanagawa uit Yokohama stad

Eiichi Iida uit Yokosuka stad kreeg de prijs van Kanagawa Shinbun

Kazuo Hirano uit Miura stad kreeg een prijs van het maandblad Satsuki Kenkyu voor zijn ontwerp.

Masaaki Yamanaka uit Yokohama stad kreeg een prijs van de Yokohama stadsbestuur voor zijn ontwerp.

Masaru Watanabe uit Avase stad kreeg een prijs voor zijn goed uitgewerkte ontwerp.

Masayuki Tanaka  uit Ykohama stad kreeg de prijs van de Satsuki vereniging .

Fumio Uno uit Yokohama stad kreeg een prijs voor deze goed uitgewerkte boom.

De leden van de Kanagawa vereniging plus de andere deelnemers die geen lid waren.

Vertaald uit het Japans naar Engels door Masayasu Nishyama (Mack), Engels naar Nederlands door Jaap, bewerkt door Leen