Workshop Cotoneaster

Bij Teunis Jan Klein in Nieuwerkerk aan den IJssel was een werkmiddag georganiseerd. 
De workshop ging over het maken van een Shohin Cascade van een Cotoneaster (dwergmispel) in een Chineesblauw porseleinen potje. De kleur van dit groenblijvende boompje plus de rode besjes eraan geven het geheel een bijzondere uitstraling. Het contrast is heel mooi. Een voorbeeld van de Cascade was te bewonderen en viel op door de precisie waarmee dit gemaakt is.

Met het uiteindelijke resultaat voor ogen houdend togen we aan het werk.

Eerst het gat onderin met een matje vastzetten met draad waarmee wat later de wortelkluit vastgezet werd.

Toen wat klein grind als eerste laag, daarop de Akadama, en de wortelkluit die op maat gesneden moest worden en vastgezet.
Dat was het simpelst.

Maar daarna de uitdaging! Het bedraden, insnoeien van lange takken, en vooral het vastzetten van de bedrading gaf veel werk.

 

De kunst zit in het vooruit denken hoe ieder het voor zichzelf in gedachten had.

Daardoor kon je je meer verliezen in de details van het moment. Het is lastig om de takken en de scheuten te fatsoeneren naar eigen idee.

Er werd heel wat geamputeerd, geknipt, bedraad en vooral getwijfeld maar Leen en Kees boden hulp waar het nodig was.


Wat ik zelf altijd leuk vind is de verschillende aanpak van de mentoren. De een zegt dit, de ander dat. Is niets mis mee, maar daardoor kan ik juist met die diverse meningen een eigen idee vormen. Aanwijzingen zijn altijd welkom.


Zelf had ik met het vastzetten van de binddraad een stommiteit uitgehaald door in plaats van de draad diep in het potje te steken, het met een haakje vast te zetten aan een wortel. Stom, want ik wist dat dit niet zou werken maar wilde dit eens uitproberen!


Doordat de bovenste dikke tak weinig dienst deed met wat ik voor ogen had bij dit boompje en er afgehaald is, moest de onderstam wat verbogen worden om een goed model te krijgen. Resultaat was een wiebelend boompje en het kostte tijd om dit weer goed te krijgen met dubbel draad omdat ik niet de juiste dikte had genomen. Maar al doende leert men.

Toen iedereen klaar was werden de boompjes naast elkaar op de tafel gezet om te beoordelen.

Mooie resultaten kwamen naar voren. De meeste stemmen had Danny Snipes die ook meedoet aan de new talent contest. Ook was er de verloting met leuke prijsjes met onder andere mooie stukjes creativiteit van Leen.

Het was een gezellige middag en vooral leerzaam op een prima locatie.
Alleen jammer dat het zo ver weg is, en ik denk dat dat de reden is dat er veel minder personen waren dan men verwachtte.

Maar de leden die er waren hadden er volop plezier in en dat is een succes voor diegenen die dit georganiseerd hebben. Moet toch veel voldoening geven. Er is namelijk heel veel tijd in gaan zitten in de voorbereidingen. Dat is iets wat men zich niet direct realiseert want de deelnemers krijgen het aangereikt als hapklare brokken.
Eerst het uitzoeken bij een kweker van de beoogde bomen, dan het labelen, ingraven, ophalen, bewerken, potjes uitzoeken, gaten in de bodems, noem maar op.


Al met al een volkomen geslaagd evenement waar met plezier op teruggekeken kan worden.
Alle eer voor de organisatoren.

Maria van Gessel