Een vertaling uit het maandblad “Satsuki Kenkyu”.
Dit is de ‘interesse-groep’ van de satsuki conferentie.
De titel ‘Dit is de ‘interesse-groep’ van de satsuki conferentie’ is gestart om alledaagse vragen van de satsuki-hobbyisten te beantwoorden en om simpele probleempjes op te lossen bij groeiende satsuki bomen of het kweken daarvan. In dit magazine willen we jullie tips en tricks geven bij het kweken van jullie satsuki bomen.
Is het mogelijk om satsuki bomen binnen te kweken?
Laatst heb ik twee satsuki bomen gekocht op een satsuki show. Sindsdien heb ik de bomen binnen gezet en geniet ervan, omdat ik de vormen en kleuren mooi vind. Kunt u me ondanks dat vertellen of het mogelijk is de bomen verder binnen op te kweken?
We adviseren om de boom niet binnen te laten staan.
Omdat satsuki bomen van nature tussen stenen groeien, naast een rivier en ze houden van zonnige vochtige plekken, zou je allerlei speciale apparatuur nodig hebben om ze binnen te kweken. Je zou bijvoorbeeld speciale belichtingslampen moeten hebben (optica fiber met een condensator of speciale ledlampen). Dit is afhankelijk van het soort. Je hebt niet alleen een lichtsysteem nodig, maar ook een temperatuur regelingssysteem, toevoer van water, ventilatie enzovoort. Als je satsuki bomen niet de wisseling van de 4 seizoenen kunt laten voelen, bestaat de kans dat ze fysiologische schade kunnen hebben of geen bloemen in het bloeiseizoen. Wanneer je in een gewoon huis woont, zonder al die apparatuur is het lastig om je huis met alle systemen uit te rusten. Door het gebrek aan zonlicht binnen, kunnen de blaadjes hun fotosynthese niet kwijt. Dus als je ze binnen wilt houden, kan dat niet langer dan 2 weken. In de winterslaap zou je ze wel voor langere tijd binnen kunnen houden, zo lang je de temperatuur en vochtigheid maar kunt controleren en bij een lage temperatuur.
Moet ik de waterhoeveelheid aanpassen aan het soort satsuki boom?
Wanneer ik satsuki bomen water geef, zie ik dat elke pot een andere mate van droogte heeft.
Als ik er zo naar kijk, lijkt het alsof de ene soort meer water nodig heeft dan de andere.
Elke satsuki boom heeft een andere hoeveelheid water nodig, zelfs al zijn ze van hetzelfde soort.
Het grootste verschil van de droogte in aarde in de potten van de satsuki bomen lijkt niet aan het soort satsuki te liggen. Wanneer 2 verschillende soorten satsuki die even groot zijn en in een even grote pot geplant zijn, zouden ze dezelfde mate van droogte moeten hebben. Maar naar mate ze groter groeien, over de jaren heen, zult je zien dat ze verschil in hoeveelheid bladeren zullen hebben. Dan hebben ze een verschil in de hoeveelheid water die ze nodig hebben. Het is logisch dat de grotere meer water nodig heeft dan de kleinere. De grootte van de pot en hoe de wortels groeien is waar je op moet letten. De hoeveelheid water die in de aarde in een grote conische pot achterblijft, is heel anders dan bij een smalle of lage pot. Het is logisch dat bij de laatste 2 de aarde veel sneller uitdroogt dan bij de eerste. Wanneer een satsuki boom langer dan 3 jaar in een pot zit, kan het zijn dat de pot helemaal vol met wortels zit. Het is dan heel moeilijk voor het water om in de aarde te zakken, een door de onderste gaten weer naar buiten. Bij het water geven lijkt het dan alsof de aarde goed nat is, maar in feite kan het dan niet doordringen tot de wortels en dat is erg schadelijk voor de boom. Want dan kan hij uitdrogen. Daarom is het van belang bij het water geven dat je niet kijkt naar het soort van de satsuki, maar naar de droogte van de aarde.
Waarom worden er geen kleurrijke potten gebruikt bij een satsuki bomen tentoonstelling?
Ondanks dat ik soms vele gekleurde potten zie, heb ik het idee dat de potten voor bonsais veel soberder zijn. Soms zie ik wel kleine felgekleurde bonsai potjes, maar de grote potten zijn zelden heel kleurrijk.
Een bonsai pot laat door zijn eenvoud de schoonheid van de boom beter zien.
Kijkend naar veel satsuki bomen op tentoonstellingen, is het een feit dat veel van de potten een sobere kleur hebben. Dat is omdat de pot er is om de boom mooier te laten lijken. De pot is er om de boom gezond en levend te houden en dient ter ondersteuning van de schoonheid van de boom. De vorm van de pot is van groter belang dan het uiterlijk ervan. Wanneer een satsuki in een hele bontgekleurde pot zou staan, worden je ogen naar de pot getrokken in plaats van naar de boom.
Natuurlijk zien we wel eens felgekleurde potten op tentoonstellingen. Sommige zijn felrood, -geel, -blauw of -rood. Sommigen hebben letters of ingewikkelde plaatjes. Er zijn ook hele moderne potten te vinden met allerlei nieuwe figuren. Zij worden veel gebruikt, afhankelijk van de omstandigheden. Buiten het bloeiseizoen zijn satsuki bomen alleen maar groen, vandaar dat satsuki hobbyisten proberen met de potten de herfstkleuren na te bootsen en gebruiken daarom alleen warme kleuren voor de satsuki bomen zoals rood en geel. Maar in dit geval moet je de kleuren van de potten niet te opvallend maken. Strikt genomen worden de potten alleen gebruikt om de schoonheid van de boom te tonen. Dat is de eerste prioriteit. De perfect pot zal de perfecte compositie tussen de twee bereiken.
Shohin (kleine bonsaiboompjes), worden nauwelijks op zichzelf tentoongesteld op een tentoonstelling. Het is normaal dat zij in groepjes op verschillende planken tentoongesteld worden. Daarom maakt de pot deel uit van de boom en zal de felle kleur minder afleiden. Daarom is het dus niet zo gek dat felle potjes voor kleine boompjes gebruikt worden en niet voor de grote(re) satsuki bomen.
Vertaald uit het Japans naar Engels door Mack(Masayasu Nishiyama), Engels naar Ned. door Renate, samengesteld en bewerkt door Leen