Zelkova serrata bezemstijl

Deze bonsai-stijl, zoals de naam al doet vermoeden, lijkt in zijn basisuiterlijk en vorm enigszins op een omgekeerde bezem. De stam is verticaal rechtop tot ongeveer 1/ tot ½ van de totale hoogte en wordt vervolgens verdeeld in twee of drie hoofdtakken. Deze takken vork vervolgens verdeeld in sub takken die op hun beurt in nog kleinere vertakkingen verdelen en de afstanden tussen vorken worden steeds korter naarmate de twijgen fijner worden. Het totale ontwerp is dan van een vertakte vorm met een zachte, afgeronde bovenkant. De bezemstijl is vooral geschikt voor bladverliezende bomen, variëteiten zoals Zelkova serrata, Chinese iepen en verschillende Acer variëteiten. Dit is een van de redenen waarom bladverliezende variëteiten meestal worden gebruikt voor de bezemstijl, zodat de mooie fijne takkenstruktuur in de winter, tegen een blauwe hemel, zo mooi tot hun recht komen. Wanneer boom in blad vaak alleen de stam en de dikkere takken zichtbaar zijn, en dit wijst op het belang van een aantrekkelijke stam met een goede, zelfs taps toelopend, en goed verdeeld in grote takken. Evenals mooie oppervlaktewortels die uitstralen rond de stam van de boom. Dit ontwerp is een relatief nieuwe bonsai-stijl in Japan, omdat het pas echt sinds de eeuwwisseling wordt beoefend. In die tijd een zekere bonsaikweker in Japan die zijn hele leven van de natuur hield en leefde, zag dat deze vorm van Zelkova om hem heen groeide, besloot hij wat zaad te zaaien en als bonsai zou laten groeien, zodat hij ze altijd in de buurt kon hebben. Vanwege de business van deze stijl, is hij misschien dichter bij het westerse idee van een gemaakte boom dan enig ander ontwerp in bonsaikunst – maar toch is het een van de minst geprobeerde van alle stijlen, zelfs hier in het Westen. De reden hiervoor is, denk ik, omdat het veel tijd en geduld vergt om een ​​echt eersteklas bezemstijl te produceren met een geleidelijke tapsheid en gelijkmatige verdeling van takken en wortels. Deze bonsaikweker, rond de eeuwwisseling, besloot toen om de bezemstijl te gaan maken zoals de prachtige voorbeelden in de natuur. Hij begreep dat hij de “modelleringstechniek” moest gaan gebruiken – dat wil zeggen om de vorm geleidelijk op te bouwen over een periode van jaren, beginnend met jonge Zelkova-zaailingen. Hierna volgt de procedure voor het ontwikkelen van een bezemstijl bij jonge zaailingen. Ten eerste, wanneer de zaden ontkiemen, blijkt dat slechts ongeveer 5% van het totale aantal zaailingen perfecte exemplaren zijn die geschikt zijn voor deze stijl, dat wil zeggen met rechte stammen, geen kruisende wortels maar mooi rondom de stam.

Beginnend met jonge Zelkova-zaai-lingen. Hierbij volgt de procedure voor het ontwikkelen van een bezemstijl met jonge zaailingen. Wanneer de zaailingen ongeveer drie maanden oud zijn, worden ze uit de zaaibak genomen en afzonderlijk in potten of in de vollegrond voor een snellere groei opgepot om een ​​gelijk-
matige ontwikkeling te bevorderen. Op dit moment worden de oppervlakwortels gelijkmatig verdeeld over de basis van de jonge plant om een mooie wortelvoet (Nebari) te ontwikkelen. Wanneer ze een hoogte bereiken van bijvoorbeeld 20 – 25 cm kunnen ze aan een bamboestok worden gebonden om een ​​perfect rechte stam te ontwikkelen. Volgend verpotseizoen worden de wortels geknipt en verpot in ondiepe trainingscontainer of weer terug in de vollegrond (voor een snellere groei). Gelijktijdig worden uitlopers aan de bovenkant gesnoeid tot 3 knoppen.
Deze bevinden zich bij voorkeur op verschillende niveaus en gericht naar 3 kanten, een vrij verticale knop die naar links neigt, een bijna verticale maar naar rechts en zo een naar achteren voor diepte. Deze drie knoppen zullen uitgroeien tot de belangrijkste takken op deze boom. Hou de wortels tijdens het hele training periode onder de grond om ze te laten verdikken. De volgende snoeiopdracht komt wanneer deze drie grote takken worden ingekort. Hun lengte moet ongeveer een halve tot ongeveer de hele afstand zijn van de basis van de boom tot de eerste takken.
   

Onthoud echter dat niet-gesnoeide takken sneller dikker worden. Blijf werken aan de vorken en werk naar afstanden tussen vorken die geleidelijk kleiner worden. Sommige takken zullen bedrading nodig hebben en sommige verwijderd, verwijder takken die elkaar kruisen om de vorm te perfectioneren. Knoppen kunnen afgewreven worden op plaatsen waar het te druk wordt. De perfecte bezemstijl heeft geen kruisende takken. Werk op deze manier door tot je de perfecte vorm en hoogte hebt. Er is ook een manier om een bezemstijl te creëren van niet-perfecte boomkwekerij producten – op voorwaarde dat de onderstam en de oppervlaktewortels aantrekkelijk zijn en de boom een variëteit is die nieuwe scheuten uit oud hout kan produceren wanneer deze sterk wordt teruggesnoeid.

Deel 2

Werken aan een Zelkova.

Het is echter een techniek die nogal wat geduld vereist om een ​​nieuw hoofd van takken te ontwikkelen om mee te werken. In de late winter, het vroege voorjaar, voordat de nieuwe knoppen aan de boom beginnen te openen, wordt deze tot de gewenste hoogte gekapt/afgezaagd, ongeveer driemaal de diameter van de stam. Dit geeft goede proporties aan de boom. De snede wordt meestal gemaakt in een ongelijke “V” –vorm zodat een meer gelijkmatige gradatie van stam naar nieuwe takken kan worden gevormd.
Dit is een zaailing Zelkova van 2 jaar oud, opgekweekt in de volle grond, volledig laten uitgroeien tot een lengte van 2 meter. 3e jaar uitgegraven afgezaagd tot 10 cm, V-insnijding gemaakt, wortels zoveel mogelijk uitgespreid om een mooie nebari te creëren.

      Hier enkele zaailingen, 2 jaar oud.
   3e jaar afgezaagd, kan op 2 manieren, recht of met V-insnijding.

Bovenaan net onder de insnijding omwonden met raffia om te voorkomen dat hij op het lagere gedeelte gaat uitlopen en een dikke cambium laag gaat vormen, wortels gesnoeid en weer terug geplant in de vollegrond voor een snellere groei.

        4e seizoen: stam ruim 2 cm doorsnee.

Hij heeft de afgelopen zomer voldoende nieuwe scheuten gemaakt, enkele laaggeplaatste takken verwijderd alleen de bovenste behouden om daarmee de bezem te creëren, 3 – 4 of 5 stuks.

2e techniek

Als de stam een ​​uitzonderlijk brede diameter heeft, kan een deel van het kernhout worden uitgehouwen/geboord om genezing aan de bovenzijde te versnellen en het effect van een stomp te minimaliseren, wond afdekken met wondpasta.

  

Dit snoeiproces kan het beste worden gedaan in de slapende periode wanneer de sapstroom stilstaat. Wees ook voorzichtig met de cambiumlaag niet te beschadigen, daar vindt de genezing plaats.

Het is noodzakelijk om de bovenkant van de gezaagde stomp te omwikkelen met raffia of tape. Dit ontmoedigt de vorming van zwaar callusweefsel in de vorm van uitstulpingen naarmate de takken zich rond de snijrand ontwikkelen. Zodra de groei in de boom is hersteld en de scheuten zijn gevormd, kan de binding worden verwijderd zonder het risico van uitstulpingen.

Hier de vorming van het callus en de 1e scheuten zijn zichtbaar ongeveer 3 maanden na het afzagen

Een ander punt om op te letten is dat zuigers of waterloten zich gaan ontwikkelen, als ze dat doen, dan onmiddellijk verwijderen. Deze komen vaak voor wanneer een boom zwaar is ingekort en in feite een veiligheidsklep is voor de boom. Deze ontnemen ook heel veel voedsel van de rest van de boom. Er moet evenwicht zijn tussen boven- en ondergrondse groei, wel werken deze krachtige, snelgroeiende zuigers mee om snel hergroei te produceren. Dit feit wijst ook op het belang van het wortel snoeien van de boom terwijl de bovenkant wordt gesnoeid. Zo wordt het evenwicht van de boom zoveel mogelijk behouden.

10 maart 2020:

Boompjes opnieuw uit de grond gehaald voor wortels en tak selectie, de dikste overbodige wortels volledig weggeknipt of teruggesnoeid, waar nodig bedraad en gerangschikt. Dunne en haarwortels ingekort.

 
         
     V-insnijdingen gemaakt langs de takken voor een mooier verloop van stam naar tak.
        Aan de bovenzijde het aantal takken gereduceerd en waar nodig bedraad + Wonden behandeld met wondpasta en opgepot of weer terug in de vollegrond.

20 april 2020

Loopt geheel naar wens uit, vol met nieuwe scheuten, scheuten nu 5 cm lang.

 Controleer op het aantal nieuwe scheuten, verwijder het te veel aan scheuten.

29 april 2020 alle langste scheuten nadat ze iets waren afgehard teruggesnoeid tot 2 blaadjes. Laat de nieuwe scheuten nooit langer doorgroeien dan 6 tot 8 blaadjes, dan terugsnoeien naar 2 blaadjes. Verwijder rechtopstaande en neerhangende scheuten onmiddellijk.
Dit snoeien en knijpen (trimmen) zal men de hele zomer door herhalen. Soms ook uitdunnen zodat alle takken voldoende licht krijgen.

27 Mei 2020, 2e keer uitgelopen, nu laten groeien tot de langste dag dan bladsnoei toepassen.

De scheuten die zich ontwikkelen, moeten vaak worden samengeknepen, zodat ze zich gelijkmatig en langzaam ontwikkelen, maar er kan worden besloten dat in eerste instantie er een, twee of drie takken moeten worden overgelaten zonder een seizoen of twee te snoeien, zodat ze beginnen te verdikken en ontwikkel om zo een meer gelijkmatige gradatie van de basis naar deze eerste grote takken aan de boom.

   

21 juni-2020

        Enorm gegroeid, scheuten 20 cm lang
Voor de langste dag volledige en bladsnoei toegepast, nu volledig laten uitgroeien tot de herfst. Vegeet niet goed te mesten
.
31 – 03 – 2021, Goed de winter doorgekomen, knoppen beginnen te zwellen.

Na een moeizame start, slecht uitlopen met op onverklaarbare wijze uitloop van heel kleine blaadjes en geen internodiën. Heeft maanden zo gestaan zonder enige groei. 2 x gespoten met een fungicide (dacht dat er een schimmel in zat) en pesticide. Eind juli kwam gelukkig de groei er weer in met dit als resultaat, enorme compacte groei.

Laat hem nu verder uitgroeien tot de herfst
Dec. 2021 volledig gesnoeid en takken bij elkaar gebonden
15-03-22: Raffia verwijderd, verpot en wortels weer gerangschikt.
      mei 2022

10 mei, prachtig uitgelopen, tijd om te gaan mesten.

     
1 nov. 2022                                                                              2-12-2022; gesnoeid en enkele tak in vorm gezet.
30 -03 – ’23  Wortelenten:
hier ontbreken een paar essentieél wortels
Wortel enten doen we met gewortelde stekjes;
Boor een gaatje met een houtboor de juiste dikte door de stam schuin omhoog, Laat je machine langzaam draaien om verbranding te voorkomen,  knip de eventule zijtakjes van de stek er af, steek de stek door het geboorde gat.
Smeer de gemaakte wonden dicht met wondpasta.
Dek de wortels goed af zodat deze weer kunnen aanslaan en de stek gaat groeien.
Laat de doorgestoken stek 2 jaar gewoon doorgroeien tot deze vergroeid is met/in de stam en knip dan pas het loof volledig weg.
     
     
     
de doorgestoken stekken afgedekt met wondpasta.
het resultaat na 2 boringen.
Stand plaats:

Zelkova houdt van de volle zon, maar tijdens hete periodes in de zomer moet hij toch echt wel in de halfschaduw. Bescherm hem in de koude maanden tevens tegen koude wind en vorst.

Snoei:

Pas de snoei-en-groeimethode toe. Laat nieuwe scheuten in de lente uitgroeien tot ze de gewenste dikte hebben en snoei dan terug tot een of twee knopen. Dikke takken verwijderen kun je het beste in de herfst doen.

Verpotten:

Verpot Zelkova elke twee of drie jaar in een goed drainerend grondmengsel van bijvoorbeeld 60% akadama en 40% kiryu. Ontwikkel een zo fijn mogelijk wortelsysteem door dikke wortels te verwijderen ten faveure van dunne(re) exemplaren.

Water:

Wordt graag van de zomer tot en met de winter vochtig gehouden, maar geef nooit te veel water.

Bedraden:

Kan goed tegen bedraden, maar gebruik alleen aluminiumdraad. Middels bedraden kun je de initiële takkenstructuur goed corrigeren. Ga vervolgens voor de verdere ontwikkeling over op gerichte snoei.

Ziekten

De Zelkova is robuust en heeft, bij goede verzorging, weinig last van ziekten of plagen. Luis en spint eventueel bestrijden met een aangepast middel.

Abnormaal geel blad in de zomer kan wijzen op een tekort aan stikstof, kontroleer echter toch ook op watergift.

‘s Winters kan men een winterbesproeing geven. Het afborstelen van de stam bij het verpotten, met een weinig lauw water, waarin eventueel wat zachte zeep aan toegevoegd is, draagt bij tot het verwijderen van vuil, slapende insecten en eitjes,

De mooie bast is trouwens een van de mooie aspecten van de Zelkova.

Winterberging

De schaal van de Zelkova is meestal zeer ondiep, hij heeft een zeer fijne vertakking in de kroon. Daarom bij vorst met meer dan (-3 – 5) onmiddellijk beschermen. Ook op uitdroging zal men in de winter en vroege voorjaar goed moeten opletten: de schaal is bijna onmiddellijk doorvroren en droogt dus enorm vlug uit bij schrale oostenwind, zelfs bij bewolkt weer.

Laat ze in de lente echter ook niet te lang in winterberging, lange, slappe scheuten zouden dan wel eens het resultaat kunnen zijn. Wees zeer waakzaam bij late nachtvorstperiodes in de lente.

Wordt vervolgd;